Според Синода така хората се лишават от времето, в което да се посветят на Бога

Българската православна църква и КНСБ се обявиха срещу практиката да се работи в събота и неделя, както и през празничните дни. Президентът на синдиката Пламен Димитров и българския патриарх Неофит се срещнаха по молба работническата организация.

Двамата обсъдили "тревожната практика през последните години - на основание т.нар. сумирано отчитане на работно време (чл. 142 от Кодекса на труда), трудещите се в България да работят в събота, неделя и празнични дни, като така се лишават от правото на почивка - време, което е отредено да посветят на Бога и своите близки и да възстановят своите духовни и физически сили", се споменава в съобщение на Синода.

В момента в сумирано изчисляване на работното време, работодателят отчита работното време на конкретния работник или служител в края на отчетния период и когато нормата е превишена, се счита за извънреден труд. Максималната продължителност на работната смяна при сумирано изчисляване на работното време може да бъде до 12 часа, а продължителността на работната седмица не може да надвишава 56 часа.

Виж още: И Синодът не знае колко са имотите на църквата

Според тях работата в почивните дни трябва да остане само за работещите в сфери, които не позволяват прекъсване.

По време на разговора са набелязани конкретни мерки за разширяване броя на изучаващите предмета "Религия" в страната, се казва още в съобщението на Светия синод.

Източник: Bulevard.bg, Светия синод