Това значи, че всеки родител трябва да изкарва по минимум 1143 лева месечно - което не се удава на 78% от домакинствата у нас

С общ доход, който е под необходимия за нормално преживяване без лишения, разполагат 78%, от домакинствата у нас, или над 5 млн. души, сочат данните на КНСБ от най-новото им изследване за потребителските цени и издръжката на живота. Най-много средства от общия си бюджет домакинствата харчат за храна.

Същевременно през първото полугодие се регистрира нарастване на средства за издръжка, отбелязват още профсъюзните анализатори. Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания изтъква пред БНР, че за издръжката на 4-членно семейство с две деца всеки родител трябва да изкарва по минимум 1143 лева месечно.

За нормални условия на живот са необходими по 572 лв. на човек, което е с 16 лева повече в сравнение с данните от началото на годината.

"21,7% от домакинствата са с общ доход на едно лице над издръжката на живота, а това представлява 1,5 млн. души в България. Т.е. около 78% от домакинствата в страната живеят с общ доход под необходимите средства за живот", обяснява Иванова.

По думите й от големия относителен дял на бедните следва, че въпреки постигнатите положителни промени в икономиката на страната, бедността у нас се запазва на високи нива.

Заради поскъпването на комуналните услуги е достигнато 4% нарастване в перото "жилищни разходи и поддържане на дома" - една от големите групи в потребителската кошница. За сметка на това горивата и храните са поевтинели.

Последните резултати показват задържане в темпа на нарастване издръжката на живот спрямо предходното тримесечие, отбелязва още Иванова и уточнява: "Това не ни изненадва, защото обикновено през второто тримесечие се наблюдава спад на цените, особено при хранителните стоки, но на годишна база от началото на тази година се наблюдава нарастване в индекса на издръжката на живота."

Източник: БНР