Пускането и слушането на чалга музика" по време на 11-ия Национален събор на българското народно творчество ще се глобява с между 50 и 100 лв.

С официална заповед кметът на община Копривщица Генчо Герданов забрани "пускането и слушането на чалга музика" по време на 11-ия Национален събор на българското народно творчество, на който възрожденският град е домакин от 7 до 9 август във възрожденския град. 

Наредбата, ограничаваща попфолка, влиза в сила ден преди началото на събора. Всички нарушители ще бъдат глобявани между 50 и 100 лв. за прегрешението си. 

Освен поп музика с фолклорни мотиви от Балканите, са забранени и кичозните сергии, на които се продават стоки, несъответстващи на предмета на мероприятието, обяснява Герданов пред Kmeta.bg. 

Друг любопитен момент от документа е, че се забранява и използването на мобилни телефони в зоната на фестивала. 

Националният събор на народното творчество се провежда от 1965 г. насам на всеки пет години. През 2010 г. в местността Войводец пристигнаха над 18 хил. изпълнители.

Виж още: Чалгата е проблемът! Ама не тая, а другата

Това не е първата подобна забрана на чалгата. За посрещането на 2012-а кметът на Пловдив Иван Тотев разпореди в Пловдив да не се слуша попфолк по време на честванията на новата година. Съвсем наскоро на събора в Рожен организаторите също забраниха слушането и пускането на чалга на територията на проявата.

Източник: Kmeta.bg