Военният напредък в Китай показва, че западното господство в сферата на модерните оръжейни системи вече не може да се приема за даденост, се казва в международен доклад

Военната индустрия в Китай вече заплашва доминацията на Запада в пазара на оръжия. Производството на военна техника и оръжия, включително въоръжени дронове в Китай почти е достигнало "паритет" със страните от Западна Европа и САЩ. 

Това се казва в доклад на Международния институт за стратегически проучвания, цитиран от Нова телевизия. Според него официалният военен бюджет на Китай за миналата година от 145 млрд. долара е 1,8 пъти по-висок от взетите заедно военни разходи на Южна Кория и Япония. Също така е пресметнато, че повече от една трета от военните разходи в Азия през 2016 г. е на Китай, като се има предвид, че тези разходи в Азия са нараснали с 5-6% между 2012 и 2016 г.

"Военният напредък в Китай показва, че западното господство в сферата на модерните оръжейни системи вече не може да се приема за даденост", коментира Джон Чипман, директор на Института, при представяне на доклада в Лондон.

"Появява се заплаха за западните сили, тъй като Китай се стреми да продава повече в чужбина, и поради това (западните сили - бел. ред.) може да се изправят пред по-модерни оръжейни системи на повече места, и да действат срещу по-широк спектър от противници", каза Чипман.

Докладът констатира, че по отношение на военновъздушните сили "Китай" почти е постигнал паритет със Запада.

Една от китайските ракети въздух-въздух няма аналог на Запад. Китай е взел на въоръжение ракета с малък обсег, каквато "са в състояние да създадат само шепа водещи в тази област държави". Освен това Пекин развива ракета въздух-въздух с най-голям обсег на действие в света.

Докладът констатира, че износът на китайско оръжие за Африка миналата година е варирал от копирани по съветски образец оръжия до износ на създадени от Китай оръжейни системи.

"Докато Европа е един от трите региона в света, където отбранителните разходи се повишиха през 2015-2016 г., европейските разходи за отбрана остават значително скромни като съотношение към БВП на континента", пише в доклада. 

Източник: Нова телевизия