Уникален природен резерват на границата между американските щати Тексас и Луизиана

На територията на езерото Кадо растат едни от най-големите кипарисови дървета на планетата. То е единственото езеро в Тексас, образувано по естествен път. Появява се в началото на миналия век, благодарение на "усилията" на местните бобри, преградили реката с боклуци и трупи.

В началото на деветнадесети век Червената река (Ред Ривър) се задръства от отломки и трупи, а бобрите, които живеят по бреговете й, си построяват бентове. Така се образува стена, която блокира движението на реката и става причина за създаването на езерото.

Днес мястото е защитена територия с уникална природа. Резерватът е отворен за посетители през цялата година, но най-доброто време за посещение е до края на октомври - средата на ноември. По това време кипарисите, които растат там, променят цвета си и гората е много живописна. Има над двеста дървета и храсти, а някои от тях са на повече от сто години.

В продължение на много години на изключителна популярност се радва Плешивият кипарис. Тези кипариси, за разлика от своите сухоземни събратя, са широколистни дървета, на които през зимата им падат листата, оттам и името им.

Кипарисите имат силна коренова система. Благодарение на нея, дърветата не се плашат дори и от най-силните урагани.

Стволовете на кипарисите често са покрити с много влакна от испански мъх. Той не е растение-паразит. Произвежда храна за себе си от водата и въздуха, но все пак вреди на дърветата, тъй като ограничава достъпа им до слънчева светлина.

Източник: Bulevard.bg, Woman.bg, Hobi.bg