Четири експертни групи ще се грижат за отношенията между България и САЩ

Създадени са четири експертни групи, които да се занимават с важни аспекти на отношенията между България и САЩ, стана ясно на пресконференцията след срещата между премиера Бойко Борисов и американския държавен секретар Джон Кери. Първият US дипломат увери, че

Америка ще бъде "солиден съюзник"

на България и че има готовност да помага по силата на чл. 5 от Вашингтонския договор, който се отнася до военен отговор при нападение над една от държавите членки на Алианса.

"Голямо удоволствие за мен е да съм тук. Като съюзници на България на първо място бих искал да ви уверя, че чл. 5 е солиден и ние като съюзници сме рамо до рамо. Затова днес сме отново заедно. Целта за изграждане на единна и мирна Европа не е завършена като проект. Америка е ангажирана за постигането на една

силна и суверенна България

Това е посланието, което бих искал да ви изпратя днес и което обсъдих с президента Плевнелиев", каза Кери.

Фотогалерия: Посещението на Джон Кери в София

"Аз съм тук днес, за да кажа на всеки български гражданин, че Америка е абсолютно ангажирана с просперитета на България. Като съюзници България и САЩ застават рамо до рамо повече от десетилетие", заяви още държавният секретар.

Четирите работни експертни групи

ще се занимават с отбраната и сигурността, енергийната сигурност, върховенството на закона и образованието, връзките между народите на САЩ и България.

САЩ ще изпратят у нас енергиен експерт, който ще помогне да се разработи план какво да се направи в бъдеще в посока

енергийната независимост на България

Знаем, че гражданите се притесняват какво ще стане след спирането на "Южен поток", ние сме готови да помогнем на правителството в бъдеще, декларира Джон Кери.

"Заявявали сме много пъти, че има мораториум върху проучването за шистов газ, докато се намери технология, която гарантира чистотата на екологията. Това е най-плодородната ни част от България. Тук нашата позиция е много ясна и нашите партньори я знаят", коментира от своя страна премиерът Борисов.

В областта на сигурността и отбраната

ще се работи върху съвместните учения, изпълнението на Плана за готовност за действие на НАТО, действията за заздравяване на стабилността и сигурността и усилията за насърчаване на трансатлантическата интеграция на Югоизточна Европа. САЩ се ангажирали да подпомогнат модернизацията на въоръжените ни сили чрез сътрудничество с други държави членки на Алианса.

Виж още: Би Би Си: Западни лидери скъсяват разстоянието с България

В сферата на върховенството на закона работна група ще се фокусира върху

реформата в съдебната система,

заздравяване на правните институции и мерки за борба с корупцията посредством повишаване на прозрачността при обществените поръчки и др. Групата ще координира сътрудничеството в борбата срещу корупцията и международната организирана престъпност.

Четвърта група ще се занимава с въпросите на образованието и връзките между народите на България и САЩ. Ще се търси

образователен и културен обмен

по линия на програмата "Фулбрайт" и други механизми на официален и неофициален обмен, както и да изградят трайни взаимоотношения между участниците в програмите за обмен от двете страни.

Край на визите, ама не още

В отговор на журналистически въпрос относно евентуално отпадане на визите за българските граждани, пътуващи за САЩ, държавният секретар Джон Кери сподели, че такъв безвизов режим е начин да се увеличат и укрепят връзките между двата народа. 

Ние ще продължим да работим в тази посока, но имаме и много строги критерии, които трябва да бъдат спазени - иначе нищо не може да се направи, посочи още Кери.

Той припомни, че едно от задължителните условия за безвизов режим е отказите от съответната страна да са под 3% годишно.

За съжаление миналата година отказите за български граждани да пътуват в САЩ са били 15,2% и няма как да нарушим нашия закон, колкото и да ни се иска отпадането на визите да се случи, уточни държавният секретар на пресконференцията в Министерския съвет.

Протест срещу посещението на Кери

Депутати от "Атака" се събраха пред БНБ на протест срещу идването на американския първи дипломат. По-рано атакистите поискаха да им бъде осигурено присъствие в Министерския съвет на срещата Борисов-Кери, но такова им бе отказано. 

Затова хората на Сидеров останаха на пост до обявения в 12 ч. във "Фейсбук" протест под наслов: "Джон Кери, върви си у дома! KERRY, GO HOME!!". Мерките за сигурност обаче не им позволиха да стигнат по-близо до БНБ. 

По-късно атакистите се изместиха пред входа на градината на Царския дворец. Заявиха, че ще останат, за да изпратят Джон Кери.