Бизнесменът им предлагал 600 лв., но имал само 105 в себе си

От години вече символ на дребната корупция във вицове, шеги и въобще народния фолклор са катаджии и митничари. Затова и се изненадваме доста приятно, когато се срещат представители на тези професии, които си вършат работата съвестно и отказват да се продават и сами да нарушават закона, който трябва да пазят.

Пример за това са и двама полицаи от Пловдив, които отказали 105 лева подкуп, за да не напишат акт на бизнесмен. Катаджиите хванали бизнесмена да кара скъпия си джип в центъра на града без шофьорска книжка и с куп други нарушения, съобщава "Нова телевизия".

Полицаите Стоян Хаджиев и Стефан Карчев били на патрул, когато скъп черен джип профучал покрай тях на оживения булевард. Катаджиите го настигнали и го спрели.

"Колата беше със затъмнени стъкла, което е явно нарушение на Закона за движение по пътищата. Изискахме необходимите документи - документ за самоличност, шофьорска книжка и документи на автомобила, лицето не ги представи", разказа Стефан Карчев.

Мъжът учтиво бил поканен в полицейското управление за разпознаване. По пътя станало ясно, че скъпият джип няма и "Гражданска отговорност". Така 48-годишният бизнесмен се сдобил с три акта за нарушения. Преди да му бъдат написани, бизнесменът се пробвал да избяга от ударите на закона.

"Същият ни предложи подкуп, с което много ни възмути. Каза ни, че ни предлага 600 лева, но в момента има само 105 лева", разказа още Карчев.

Въпреки уверението на бизнесмена, че след това ще получат и останалите пари, двамата полицаи не взели подкупа. Оставили банкнотите на масата и арестували нарушителя.

Виж още: Търся си работа като ром

И двамата полицаи не отричат, че се нуждаят от средства, но изкарани по честен път. Единият чака бебе, а другият има натрупани сметки за плащане. Казват, че знаят цената на парите, защото преди да влязат в системата на МВР, са завършили икономика. Избрали обаче да служат на реда.

Бизнесменът е пуснат на свобода срещу гаранция от 1000 лева. Възмездието и за двамата полицаи, проявили гражданска доблест, е морална награда от ръководството на пловдивската полиция. Бизнесменът ще бъде съден по бързото производство. По закон може да получи до 10 години затвор.