Навсякъде има реклами на мадами по бельо, но хората не се възмущават, а когато искаш да задоволиш естествените нужди на детето си, това става осъдително, казва Деница Панайотова

Искът е символичен, не е за някаква колосална сума, и ако спечелим делото, парите ще бъдат вложени в кампания за кърменето на публични места, заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия Деница Панайотова, която съди столичен мол затова, че охраната в него не й е разрешила да накърми детето си.

Ние не търсим показност или облагодетелстване, а да има ефект за обществото - 

тази тема да се повдигне и да се промени мисленето на хората и институциите,

 увери майката, според която има и други такива случаи.

Деница твърди, че е кърмила съвсем дискретно. Тя разказа, че седнала на произволна пейка в мола, а мъжът, който дошъл да й направил забележка, бил част от охраната на луксозен магазин. Той я подканил да напусне и да се премести в стаичката за майки с деца.

Това не е стаичка за кърмене, а бебешка тоалетна, отбелязва Деница. По думите й вътре е

"дискомфортно, клаустрофобично, мирише на лошо, има хора, които влизат и излизат непрекъснато"

Когато подала жалбата, Деница била предупредена, че и срещу нея може да бъде подадена жалба, тъй като гледката на кърмеща майка не била приятна.

Според адвоката от Българския хелзинкски комитет Даниела Фъртунова, която ще защитава Деница, тези реакции се дължат на женомразство. 

Завели сме дело за полова дискриминация, тъй като това засяга само жените, добави тя и даде пример със скандинавските страни, където подобна публична дискусия изобщо не съществува.

Фъртунова отбеляза, че изобщо не става дума за ексхибиционизъм, 

тъй като целта не е да се покаже гърдата, а да нахраним детето си

По думите й най-смущаващото схващане, срещу което трябва да се борим, е че майките с малки деца трябва да си стоят у дома и да се грижат за тях там.

Жените имат право да бъдат навън, да се социализират, това е важно за тяхното психическо и физическо здраве, категорична е тя.

И двете жени в студиото напомниха, че кърменето е изключително полезно за децата, трябва да продължи максимално дълъг период и да бъде насърчавано по всякакъв начин.

Източник: Нова телевизия