Прогноза за времето през първия пролетен месец

Най-ниските температури през март ще бъдат между -8 и -3 градуса, а най-високите - между 17 и 22, сочи прогнозата за месеца на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Началото е с облачно време, на места със слаби превалявания от дъжд, а в планините - от сняг. Средните температури ще бъдат около нормата, както и количествата на валежите.

През периода 2-4 март не се очакват валежи, облачността ще се разкъса, на места до слънчево време. Температурите ще се повишат. От 5 до 10 март ще има валежи, някъде значителни. Температурите чувствително ще се понижат и на много места в равнините дъждът ще премине в сняг.

Презпървата половина от втората десетдневка ще бъде относително студено, предимно облачно и в отделни райони ще превалява слаб сняг. През втората половина от периода температурите ще се повишат. Условия за превалявания има около 16 и 20 март.

В началото на третата десетдневка, когато настъпва и астрономическата пролет (на 21 март в 0,45 ч.) температурите относително ще се понижат, отново ще има валежи от дъжд, които в Предбалкана и по високите полета ще преминават в сняг.

През последните няколко дни температурите ще се повишат. Превалявания, предимно от дъжд, ще има около 25-о число и в края на месеца.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,03 ч. и залязва в 18,16 ч., а продължителността на деня е 11 ч. и 13 мин. В края на месеца Слънцето ще изгрява в 7,12 ч., но след преминаването към лятното часово време (в последния уикенд, 28-29 март) вече ще залязва в 19,51 ч., а продължителността на деня става 12 ч. и 39 мин.

Източник: Nakratko.bg