Според транссексуалният родител на детето Кори Доти, то трябва да може да се самоопредели сексуално независимо от половите си органи

Първата здравна карта на бебе, в която не се посочва полът на детето, бе издадена в Британска Колумбия, Канада. Това е първият подобен документ за Канада и вероятно в света и активистите го определят като "поредната стъпка в световното движение за освобождаване от половата принадлежност", пише Би Би Си.

Родител на детето е Кори Доти - транссексуален човек, който не се самоопределя нито като мъж, нито като жена. Борбата на Доти е за отпадане на половото определение, включително и от акта за раждане на децата, за да им бъде оставена свободата сами да се самоопределят, когато пораснат. 

След успеха на Кори Доти в здравната карта на детето в полето за пол вместо стандартното М за мъжки или F за женски, е въведено U - от "unassigned" (неуточнен).

Бебето е родено от Доти през миналия ноември, било кръстено Сирил Атли. Доти опитва да наложи обръщение и към себе си и към бебето в множествено число - те/тях - за да се избегне втълпяване на детето какъв пол да избере, ако околните му казват той или тя. Според Доти половите органи при раждане са без значение и иска да заличи пола от всички официални документи.

"Ще отгледам Сирил по такъв начин, че докато те не добие възможността да се самоопредели и да ми каже какво е, ще се държа с тях просто като с бебе. Ще им дам цялата си любов и подкрепа, за да се почувства най-цялостният човек извън ограниченията на мъжката или женската кутия", казва Кори Доти.

Доти е учител в местното училище и е сред основателите на Коалицията за свобода на личните документи от пол (Gender-Free ID Coalition). Борбата на организацията е децата "да не се обременяват с пол от раждането", защото ако по-късно решат да го променят, това е свързано с много време и административни затруднения.

Засега властите отказват да премахнат пола от акта за раждане на Сирил Атли, но Кори Доти оспорва в съда. Адвокатът на семейството Барбара Финдли казва, че полът на бебетата сега се определя веднага след раждането спрямо съдържанието на органите между краката, но всъщност трябва да минат няколко години, докато детето изгради личността си и успее да определи само за себе си половата си идентичност.

Източник: Би Би Си