Учители заснемат гол календар в подкрепа на директора на 51-о СУ "Елисавета Багряна", чийто голи снимки бяха качени на сайта на училището

Учители ще се снимат голи в календар в знак на подкрепа за директора на столичното 51-о училище "Елисавета Багряна" Асен Александров след скандала с разпространените негови голи снимки, съобщава Би Ти Ви.

Те вече са уредили фотограф и финансиране на издаването. Имало и желаещи да украсят всяка страница, посветена на месец от годината.

Това е не само подкрепа за Асен Александров, а и за състоянието на българското образование, коментира учителят по математика и физика Калин Ангелов. Според него личното пространство на професионалиста трябва да бъде неприкосновено.

"Ако личните му действия не водят до престъпни нарушения и пречка на неговата работа, то трябва да бъде напълно неприкосновено", каза Ангелов.

Голотата не е срамна, изтъкна Данко Калапиш, директор на училище "Цанко Церковски". По думите му Александров е един от новаторите в българското образование и оттам произтича проблемът.

Икономистът Владимир Каролев, който е съветник на икономическия министър, качи свои голи снимки във Фейсбук в знак на подкрепа за Александров. 

До скандала се стигна, след като на интернет страницата на 51-во СОУ "Елисавета Багряна" в София за кратко бяха публикувани голи снимки на директора на училището Асен Александров. Въпреки че са останали в мрежата за много кратко време, снимките са стигнали до множество ученици, а след това са попаднали и в медиите. 

Самият Александров подаде оставка като съветник към образователното министерство. Назначена беше и проверка по случая, която да установи как снимките са попаднали на сайта на училището. До края на проверката Александров е в отпуска като директор.

Проверка има и от страна на прокуратурата. Тя трябва да установи автентичността на изображенията, както и кой е техният разпространител. След приключване на разследването ще бъде преценено налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер, респективно - за повдигане на обвинение, както и по кой текст от Наказателния кодекс. 

В четвъртък родители и ученици от 51-о училище се обявиха в подкрепа за Александров. Родителите заявиха, че директорът е изключителен професионалист и достоен човек и го призоваха да не напуска. Според тях трябва да се разследва не дали снимките са автентични или не, а кой ги е качил на сайта на училището.

С позиция в негова подкрепа излезе и общественият съвет на училището.
 

Източник: Би Ти Ви