Няколко неща, които биха направили пътя ви с държавните железници поносим

Ежедневно хиляди души използват услугите на БДЖ, влаковете са евтини и това ги прави популярни сред хиляди хора. Всеки ден множество влакове прекосяват страната надлъж и нашир страната, превозвайки много пътници.

Въпреки това през последните години, в следствие на дългогодишна практика на безхаберие на държавата по отношение на железните, кражби и какво ли още не, услугата за пътуване с БДЖ започна да става силно неприятна. 

Хилядите хора, пътуващи с влакове неминуемо оставят малко от себе си след пътуването. Дали ще е боклук, дали ще е миризма... Много кондуктори имат любезността на раздразнен хипопотам. 

Допълнително с това влаковете привличат и всевъзможни пътници, които правят пътя... незабравимо изживяване. Не е задължително да е в положителния смисъл на думата. 

И все пак пътуването с БДЖ е поносимо, стига да сме добре подготвени за него. Ето какво ви е нужно, ако искате да имате нормално пътуване с държавните железници:

Вода

Абсолютно и задължително. На кратки разстояния може и да не ви е нужна, но за по-дългите жаждата неминуемо става фактор и бутилка вода може да оправи нещата. Някои по-смели пътници заменят водата с бира, което определено спомага да притъпим нервите си. Все пак обаче да не прекаляваме, за да не се получават грозни гледки. 

Люти ментови бонбони

Нищо не помага срещу специфичния аромат на БДЖ, както лютите ментови бонбони. Те убиват всякаква възможност рецепторите ни за обоняние да работят, спестявайки ни много от невидимата среда във влаковете. Може да бъде заменено и с ментолово енфие, върши същата работа. 

Музика

Дали ще е от телефона, таблета или от плеър, не е важно. Важното е да я има. От една страна, ще се бори със скуката, а от друга, ще ви пази от натрапници и глупави разговори в купето.

Книга 

Още едно мощно оръжие в борбата със скуката и глупавите хора в купето. Докато четем, времето минава по-бързо, по-приятно и на всичкото отгоре забравяме да обръщаме внимание на заобикалящата ни среда. Същата работа вършат лаптоп и таблет.

Палка/Бокс/Малко ножче

Който е пътувал с нощен влак покрай Перник, би трябвало да знае за какво говорим. Представете си пиян субект, с миризма на обществена тоалетна, в която някой вари джибри, как ви гледа (независимо от пола ви) и се потърква там, където всъщност не го сърби. Да, някои дребни оръжия е добре да ги имаш, когато пътуваш с нощен влак. 

Виж още: 6 неща, които правят пътуването с БДЖ мъчително

Мокри кърпички

Все може да ви се наложи да отидете до тоалетна, а там 10 от 10 лекари биха ви препоръчали да стерилизирате средата преди да се докоснете до нещо. 

Храна 

Преди във влаковете имаше вагон-ресторанти, сега вече почти няма и е по-добре да се запасите с нещо леко за хапване, в случай че ви се прияде по пътя.

Леки успокоителни

Тук вече се бъзикаме, но като нищо да ви потрябва и нещо от сорта, когато трябва да се справят с цялата флора и фауна на българските влакове.