Фонтанът "Треви" събира около 13 хил. евро седмично, и почти 900 хил. годишно

Случвало ли ви се е да хвърлите дребна монета във фонтан?

Поверието е, че ако се обърнете с гръб към фонтана и хвърлите монета през лявото си рамо, ще се върнете на това място.

Прочутият фонтан "Треви" в Рим например събира около €13 хил. седмично, и почти €900 хил. годишно, пише изданието Goodlife.

Натрупват се толкова много монети, че всеки ден католическата благотворителна организация "Каритас" отделя час за събирането им от фонтана и раздаването им на хората в нужда.

Те дори отвориха супермаркет с намалени цени през 2008 г. с парите, събрани от фонтана.

Докато фонтанът "Треви" се налага да бъде почистван всеки ден, други прочути фонтани събират "плячката" на всеки няколко месеца.

Езерцето в хотел "Беладжо" в Лас Вегас например събира около $12 хил. годишно и в него се използва много ефективна система за почистване.

Гигантска прахосмукачка се използва за изваждане на всичко от дъното на езерото. Според Review Journal парите се пресяват и после се поставят в бетонобъркачка с кърпи, които да почистят и изсушат монетите. Подобно на фонтана "Треви", "Беладжо" даряват парите на некомерсиални организации като Habitat For Humanity.

За сравнение, фонтаните в Mall of America в Минесота събират около $2000 месечно под формата на хвърлени монети, които се даряват на благотворителни и некомерсиални организации.

Фонтаните във всичките 24 кафенета Rainforest носят около $25 хил. годишно, които се даряват за екологични каузи.

А фонтаните на "Дисниуърлд" са събрали монети на стойност $18 хил. през 2014 г., като всички те са били дарени за деца в приемни семейства.

Сред другите любопитни факти за фонтаните е и това, че Мемориалът на жертвите от атентата на 11 септември 2001 г. е събрал дребни монети на стойност близо $3000, въпреки че не е разрешено хората да хвърлят монети там. Фонтанът в Брайънт Парк пък събира около $3400 годишно, като сумата почти покрива разходите за събирачите на монети от дъното му.

Любопитно е, че чикагският фонтан "Бъкингам", един от най-големите в света, събира само около $200 годишно.

Източник: Goodlife