Започването на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС трябва да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, е записано в общото становище, представено от държавния глава (видео)

"Интегриране на Западните Балкани в ЕС. Роля на Република България в разширяването на ЕС и в Процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания" беше темата на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан от президента Румен Радев в началото на тази седмица, преди  подготвяното за 18 януари посещение на премиера Кирил Петков в Скопие по повод 30-годишнината от признаването на бившата югославска република за независима държава.

В няколкочасовите разговори на "Дондуков" участваха още лидери на парламентарните политически сили, председателя на Народното събрание Никола Минчев, самият Петков и някои от министрите му: на финансите Асен Василев, на отбраната Стефан Янев, на вътрешните работи Бойко Рашков.

Срещата им завърши с общо становище, представено от държавния глава, което на практика препотвърждава позицията на страната ни относно началото на преговорите със Северна Македония за членство в ЕС. В него се казва:

"Консултативният съвет за национална сигурност обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в Европейския съюз, което е стратегически интерес на България, съвпадащ с интересите на нашите партньори и съюзници от Европейския съюз и НАТО.

Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на Република Северна Македония, който е в застой. Констатирано беше, че в продължение на четири години след подписването на договора от 2017 г., страната-кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранции за изпълнение на поетите ангажименти.

В резултат на проведената през септември 2019 г. консултативна среща при Президента на Републиката, с участието на представители от изпълнителната и законодателната власт, бе приета "Рамкова позиция относно разширяването на Европейския съюз и процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Република Албания" от Министерски съвет, подкрепена с декларация на 44-тото Народно събрание.

Посочените документи са основа за политиката по отношение на разширяването на Европейския съюз с Република Северна Македония и Република Албания и обусловиха последователно отстоявания отказ на България да одобри началото на преговорите за членство на Република Северна Македония.

Преди 30 години, на 15 януари 1992-ра (тази седмица ще отбележим тази дата), България първа в света призна днешна Република Северна Македония като новосъздадена независима държава. България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на Република Северна Македония да се самоопределят на база на собствено самосъзнание, както и да ползват своите езици, според конституцията на своята държава.

В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на Република Северна Македония, изрично изписани в тяхната конституция. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 хил. от които са и български граждани (а с това и граждани на ЕС), в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход.

Правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз, не могат да бъдат предмет на преговори и тяхната защита е изрично посочена в Декларацията на Народното събрание от 2019 г.

Участниците в Консултативния съвет се обединиха около мнението, че са необходими всеобхватни, целенасочени и ресурсно осигурени действия за възстановяване на доверието и активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

От особено значение са проектите, осигуряващи транспортна, инфраструктурна, дигитална и енергийна  свързаност, с акцент на коридор №8. Това, от своя страна, ще допринесе за преодоляване на застоя в отношенията между двете държави, ще даде импулс за ускоряване на преговорния процес и за устойчивото развитие и просперитет на региона. 

Членовете на Консултативния съвет отбелязаха и постигнатото до момента в преговорния процес. В някои сфери на двустранните отношения се очертава възможност за постигане на съгласие. Решаването на отворените политически въпроси ще ускори значително напредъка във всички останали области.

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност препотвърдиха позицията на България относно готовността на Република Албания за започване на преговорния процес за членство в Европейския съюз.

Въз основа на проведените разисквания, Консултативният съвет за национална сигурност прие следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1. При провеждане на външната политика на страната Министерският съвет да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-тото Народно събрание.

2. Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, вкл. и - държа да подчертая - по отношение на правата на македонските българи.

3. Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на Република Северна Македония в ЕС.

4.  Изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с Република Северна Македония.

5. Изпълнителната власт да предложи на партньорите в Република Северна Македония създаването на съвместни работни групи по области, в съответствие с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, с цел активизиране на двустранните връзки.

6. Изпълнителната власт да предприеме мерки за ускоряване изграждането на Коридор №8, съвместно с Република Северна Македония и Република Албания като единен проект в неговата цялост - автомагистрала, жп линия, енергийна и дигитална свързаност.

7. Народното събрание да предложи на законодателния орган на Република Северна Македония създаването на структуриран диалог между парламентарни комисии и групи за приятелство, който да засили доверието и да подпомага цялостния процес."

В заключение Радев благодари за активната работа на всички участници в Консултативния съвет - и за постигнатия консенсус, защото, по думите му, "в това, което ни предстои като продължаване на преговорния процес, е от изключителна важност българските държавници и политици да имат единство в своите виждания и действия".

Междувременно след края на заседанието председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев даде положителна проба за COVID-19, след като се почувствал зле. Присъствието на заразен с новия коронавирус накара повечето участници в Консултативния съвет да се поставят в самоизолация и да изпълняват служебните си задължения чрез дистанционна работа.

Източник: President.bg