Работохолизмът не предполага задължителен успех в службата

Да си работохолик означава просто да обичаш наистина много да работиш. И когато останеш без работа за вършене, да се чувстваш неудобно и некомфортно. Някой смятат, че работохолизмът предполага автоматично и успехи в службата. Не винаги обаче. 

Между двете неща има общи неща, но те не са чак толкова много. Така поне смята известният американски лектор по корпоративни въпроси Джулиан Гордън, пише "Бизнес инсайдър". 

Според него работохоликът се труди по нездравословен за самия него начин, докато служителят с добри постижения знае как да го прави последователно и да се чувства щастлив от дейността си. Ето кои са 3-те основни разлики между тези два типа според Гордън.

Служителят с високи постижения знае стойността си, работохоликът позволява на другите да определят неговата.

Първият успява да си извоюва известна лична свобода на работа - той съзнава защо точно е ценен. Периодично се самооценява, за да разбере как може да стане още по-добър. Работохоликът разчита на външната оценка. Той очаква работата му да бъде валидирана от шефовете, колегите и клиентите.

Виж още: 10 доказателства, че лично сме убили продуктивността си​

Човекът с постиженията дава 100% от себе си, но в правилните моменти. Работохоликът дава 110% от себе си през цялото време.

Първият пести енергията си за правилните случаи и когато те настъпят, я включва на максимум. Знае че "110%" е неустойчива стратегия. Фокусира се върху постепенно увеличаване на капацитета (може да е и с почивка), така че неговото 100% да бъде по-добро от 110-те процента на конкуренцията. Работохоликът се труди като пчеличка, дори над възможностите си, но така и не получава оценката, която желае, защото не умее да си поставя приоритети.

Единият търси как да се реализира успешно. Другият просто гледа да е зает.

Единственото нещо, което има значение за първия, са резултатите. Поведението му е моделирано от целите му. Ако не вижда как може да създаде стойност в момента, той подпомага работата на други или измисля стратегии. Главна цел на работохолика пък е да бъде зает през цялото време. Той се заблуждава, че така става по-значим на работното си място.

Виж още: 10 трудни за правене неща, които ни се отплащат многократно

Източник: "Бизнес инсайдър"