Страницата на консулския отдел на Държавния департамент на САЩ публикува съобщение, предупреждаващо за опасност от атентат край хотел "Плиска" в София, а на телефон 112 има подаден сигнал за възможно нападение

Държавният департамент на САЩ предупреждава за възможна заплаха срещу неуточнена линия или линии на градския транспорт в близост до хотел "Плиска" на бул. "Цариградско шосе" в София. 

Съобщението е публикувано във "Фейсбук" страницата на консултския отдел на държавния департамент с дата 23 март след 23 ч. българско време.

От съобщението се разбира, че на американските граждани в района е препоръчано да избягват този район и да намерят алтернативен начин за придвижване. На страниците на американското посолство в София във "Фейсбук" и "Туитър" към момента не е изнесено подобно предупреждение.

Darzhavniya departament na sasht preduprezhdava za opasnost ot atentat v sofiya

В района няма метростанция, но има оживена спирка на десетина автобусни и тролейбусни линии. Самият бивш хотел сега е централа на Централна кооперативна банка.

Виж още: Двама братя се самовзривили в метрото и на летището в Брюксел​

"Вчера имаше множество сигнали към МВР, които са отработени и няма констатирана конкретна заплаха. Един от тези сигнали е за района, за който говорите. Сигналът за "Плиска" е недействителен", заяви главният секретар на МВР Георги Костов пред БНР.

"След атентатите в Брюксел и след призива на МВР към гражданското общество да обостри своята бдителност има множество сигнали за потенциална заплаха”, обясни той.  

"Вчера имаше множество сигнали към МВР, които са отработени няма констатирана конкретна заплаха. Един от тези сигнали е за района, за който говорите", коментира още той и допълни, че сигналът е подаден на тел. 112. 

"Взели сме мерки. В района, който коментирате, има чувствително засилено полицейско присъствие, единствено в отговор, че темата стана обществено значима, не защото има действителна опасност", добави главният секретар на МВР.

Какво всъщност е станало

Сигналът е подаден първоначално на телефон 112, проверен е от ДАНС и МВР. Проверката е установила, че става въпрос за неуредени любовни отношения между българин и чуждестранен гражданин. В хода на проверките българските служби са обменили информацията с международните си партньори, информират от правителствената пресслужба.

"Няма реална опасност за гражданите и гостите на София. Запознат съм в детайли с проверката на българските служби. Сигналът е с ниска степен на опасност, но в ситуацията, в която се намираме, сме длъжни да проверяваме всяко твърдение за заплаха", заяви премиерът Бойко Борисов. 

"Една голяма любов предизвика тази истерия. Другата акция на МВР няма нищо общо с "Плиска". Тя е на "Ситняково" и става въпрос за каналджии", поясни още министър-председателят в парламента. 

 

Група от 12 афганистанци са задържани в района на хотел "Плиска",

съобщиха междувременно от МВР. Чужденците са арестувани при кръговото движение под бул. "Цариградско шосе", на една спирка от хотел "Плиска".

След кратко преследване служители на СДВР са задържали мъж, превозвал в микробус нелегални мигранти. За установяване на самоличността им в столично районно управление са отведени 12 чужди граждани, съобщават от ведомството.

Днес около 10 ч. в района на бул. "Цариградско шосе" служители на СДВР са подали сигнал към шофьора на микробус "Фолксваген Шаран" за спиране и извършване на проверка. Мъжът не изпълнил полицейското разпореждане и продължил.

Незабавно са били предприети заградителни действия. След кратко преследване бусът бил спрян и въпреки оказаната съпротива от страна на водача, полицейските служители предприели действия за проверка. В превозното средство са установени 12 мъже - чужди граждани, по думите им от Афганистан.

Шофьорът на микробуса Б.Б. (58 г.) от София, криминално проявен и осъждан, и чужденците са отведени в столично районно управление.

Продължава работа по установяване на самоличността и произхода на чуждите граждани и изясняване на всички факти около случая.

Междувременно новината за възможна заплаха за една или повече от една линия на градския транспорт в района на спирка "Плиска" бе разпространена и от агенция Ройтерс.

Източник: Нова телевизия