Според едно актуално проучване, по-голямата част от германците се застъпва за еднополовите бракове. Но близо половината от участниците не биха били щастливи, ако детето им е с хомосексуална ориентация, пише "Дойче веле"

В Германия дискриминацията въз основа на сексуалната ориентация е забранена със закон. Но това не означава, че такава не се проявява. Според ръководителката на Федералната агенция за защита от дискриминация Кристине Людерс, проблемът не е за подценяване, пише Наоми Конрад в коментар за "Дойче веле". 

Пред журналисти в Берлин тя изброява редица конкретни случаи на дискриминация. Така например Людерс разказа за две жени, на които наемател отказал да даде жилище под наем, тъй като двете били лесбийки. Или за един мъж, чийто договор за наем бил прекратен, след като станало ясно, че живее с друг мъж. Охраната на един хотел пък принудила хомосексуална двойка да напусне фойаето на хотела - тъй като двамата мъже се целували пред останалите гости. Всички тези хора са се обърнали за помощ към Агенцията за защита от дискриминацията.

Всъщност мнозинството германци се обявяват "За" юридическо равенство за хомосексуалните и бисексуалните. Това показват резултатите от анкета, проведена по поръчка на Агенцията за защита от дискриминация. 83% от анкетираните се обявяват "За" еднополовите бракове, а 95% от участниците в анкетата смятат, че е правилно хомосексуалните да бъдат защитени от дискриминация със закон.

"Брак втора катогория"

Германският закон признава т.нар. "регистрирано еднополово партньорство", наричано често и "хомобрак". Кристине Людерс обаче твърди, че това е "брак втора категория". Според нея, Германия изостава много в това отношение в сравнение с други страни.

Виж още: 60% от американците подкрепят гей браковете

Голяма част от участниците в запитването (75,8%), което се е провело между октомври и ноември 2016 г., се обявават за това и хомосексуалните двойки да могат да осиновяват деца. Понастоящем това не е позволено.

Студията обаче показва и друго: че предразсъдъците са все още широко разпространени. Така например 20 процента от германците вярват, че хомосексуалността е нещо "неестествено". И почти 40% от анкетираните изпитват неприятно чувство, когато двама мъже демонстрират влечението си един към друг на обществени места. И колкото повече темата за хомосексуалността засяга личната сфера, толкова повече нараства и скептицизмът. 39,8% от анкетираните признават, че не биха искали дъщеря им да е лесбийка, а  40,8% не биха искали синът им да е с хомосексуална ориентация.

Нови заплахи от популистите

Ръководителката на изследването Беате Кюпер твърди, че по-младите и по-добре образованите имат по-малко предразсъдъци спрямо хомосексуалните. Жените също имат по-положително отношение към хората с хомосексуална ориентация в сравнение с мъжете. И религията оказва влияние върху нагласите. По-силно религиозните - независимо дали евреи, християни или мюсюлмани - имат повече задръжки спрямо хомосексуалните и бисексуалните. 

Виж още: Гей двойка в борба със системата да издаде акт за раждане на сина си

Кристине Людерс и други експерти предупреждават, че общественият климат може да се промени. Говорителят на германското Сдружение на хората с хомосексуална ориентация Маркус Улрих твърди, че в момента "един малък алианс от религиозни фундаменталисти, десни популисти и антифеминисти" определя настроенията. Той се опасява, че тяхното влияние може да се засили през 2017 г., ако популистките сили в Германия, Холандия и Франция спечелят изборите. 

Кристине Людерс също се опасява от подобно развитие и най-вече от партията "Алтернатива за Германия", която в миналото постигна успех със своите хомофобски прояви и която, съгласно последните допитвания, може да спечели 15 процента от гласовете. "Изпитвам сериозна загриженост от факта, че "Алтернатива за Германия" се застъпва за всичко, което противоречи на толерантността", казва Людерс.

Източник: "Дойче веле"