Общо 59 души на висши длъжности не са подали декларациите си към Сметната палата

Излязоха и тазгодишните данни от декларациите към Сметната палата на политици, магистрати и висши държавни служители. 

Оттам стана ясно, че за миналата година депутатът от ДПС Делян Пеевски е получил внушителните 1,1 млн. лв. само от дивиденти. За пръв път Пеевски декларира, че притежава дял в "Булгартабак". За миналата година е сложил на влог 18 хил. евро, 17 252 долара и 71 294 лв., като източник на средствата са посочени заплати, дарения и дивиденти.

Депутатът от ДПС разполага и с налични 30 хил. лв. А общата сума в декларацията му го поставя в челото на класацията по богатство в парламента. За сравнение - през 2013 г. Пеевски притежаваше само скромен влог от 17 056 лв, пише в. "Сега". 

Малка част от депутатите декларират известни имотни придобивки. Красимир Велчев от ГЕРБ например си е купил апартамент в Геракини на Халкидическия полуостров в Гърция за 98 хил. лв. с пари от продажба на жилище. Има спестявания от 510 хил. лв. и 50 хил. евро, а съпругата му - 290 хил. лв. Но трябва да изплаща заем от 300 хил. лв. Солидни влогове има и съпартиецът му Румен Желев и семейството му - общо 256 122 евро и 64 500 лв. 

Виж още: Само 18 партии са си подали отчетите пред Сметната палата

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов е декларирал за миналата година изкарани от дивиденти 192 500 лв., а влогът му от заплати е 18 хил. лв. Колегата му във фронта Красимир Каракачанов е продал стар "Нисан" за 400 лв., докарал си е от заплати 22 500 лв. и държи на влог 11 244 лв. Националистът Димитър Байрактаров се е сдобил с къща с двор в столичния квартал "Нови Искър" за около 40 хил. лв., която е придобил с пари от продажба на друг имот. Слави Бинев и жена му пък са си купили ливада от 5 дка в Добринище за скромните 250 лв.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е наследила 1/6 от апартамент в Мизия. Предшественикът ѝ на поста Михаил Миков е заявил, че съпругата му Грета е спестила 5000 лв. от заплати, той самият - 9000 лв. Освен това е придобил акции в 4 дружества.

Председателят на ДОСТ Лютви Местан е открил влогове за по 20 хил. лв. на себе си и съпругата си Ширин. Напусналият заедно с него ДПС Венцислав Каймаканов си е взел две жилища с гаражи в столицата за общо половин млн. лв.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев е спестил от заплати 8500 лв. Съпругата му Деница си е купила "Тойота" за 9800 лв.

59 души без данъчни декларации

Общо 59 души на висши длъжности не са обявили изискваната по закон информация за своите доходи и имущество през миналата година.

Имуществени декларации и уведомления за липса на промяна в имотното състояние са подадени от 7 хиляди лица. 59 от задължените лица не са декларирали имуществото си в срок, съобщават от Сметната палата. 

Общо 26 от тях са членове на ръководни и контролни органи на политически партии, 14 са съдии, 7 са прокурори, и 7 са кметове и заместник-кметове. Справка в регистъра на Сметната палата сочи, че сред депутатите имуществена декларация в срок не е подал единствено Георги Кадиев.

Виж още: Да разследват политиците при несъответствие с декларацията за имущество

"Чист пропуск от моя страна, тъй като имах дълго пътуване през април, след това отсъствие от работа, поради заболяване, типично по български оставих всичко за последния момент. И в крайна сметка подадох декларацията някъде около 15 май, ако не се лъжа, което по никакъв начин не ме оправдава и си понасям последствията", коментира той пред БНР.

Декларации не са подадени и от четирима изпълнителни директори на изпълнителни агенции, включително от освободения вече Цветелин Цветанов, на Автомобилната администрация. 

В случаите на неподадена декларация Сметната палата уведомява НАП, в чиито компетенции е предприемането на последващите мерки. Санкцията за неподадена декларация е от хиляда до 1 500 лева. В шестмесечен срок Сметната палата ще провери достоверността на обявените в декларациите факти.

Източник: БНР, в. "Сега"