Опитът за преврат не спира българите да почиват в югоизточната ни съседка въпреки очаквания отлив. Същевременно от Външно препоръчаха да се избягват някои места в Истанбул и предупредиха, че в Анкара вече има застрелян шофьор, който не спрял за проверка

Няма да има проблеми с пътуванията на български граждани дори при въвеждането на извънредното положение, смята турският посланик у нас Сюлейман Гьокче.

Дипломатът бе категоричен, че това няма да се отрази нито на туризма, нито на двустранните търговски отношения. Според него този ход на управляващите е административна мярка, която ще засегне турската държавна администрация, докато се събират доказателства срещу участниците в опита за преврат.

Правата и свободите на гражданите в Турция ще бъдат спазвани, увери посланикът и припомни, че страната му е сред основателите на Съвета на Европа. 

По-късно днес турските депутати подкрепиха искането на президента Ердоган с 346 гласа "за" срещу 115 "против". Вицепремиерът Нуман Куртумлуш обяви, че страната ще последва примера на Франция, която се намира в извънредно положение от ноември, и

временно ще замрази спазването на Европейската конвенция за човешките права

Засега не се предвижда въвеждането на комендантски час, уточни той и също подчерта, че животът на обикновените хора няма да бъде засегнат в негативен план. Извънредното положение има за цел да се избегне евентуален втори опит за преврат, поясни правосъдният министър Бекир Боздаг.

В същото време обаче властите предупреждават гражданите да не се движат без документи за самоличност, информира БНР.

Според министъра на икономиката Божидар Лукарски извънредното положение в Турция обаче ще има негативни последици за двустранните търговско-икономически отношения.

Предвид ситуацията, която е изключително динамична и непредсказуема,

страната ни очаква както спад на салдото, така и всякакви други търговски и икономически негативи, посочи министърът след годишната среща на търговско-икономическите служби на България с ръководството на ведомството му.

"Това, което научихме от нашия търговски представител, е, че нещата там се променят ежеминутно - не ежечасно, а ежеминутно. Така че точно в каква степен и с конкретни числа в момента не можем да кажем, защото не можем да прогнозираме накъде ще се развие тази динамична ситуация", отбеляза Лукарски.

По-рано през седмицата от българското Външно министерство оцениха обстановката в югоизточната ни съседка като все така нестабилна и посъветваха

да отложим планираните пътувания до нормализиране на обстановката

В случай на неотложна необходимост от пътуване трябва да се съобразяваме с цялата сериозност на въведеното извънредно положение по цялата територия на Турция и стриктно да изпълняваме разпорежданията на органите за сигурност.

Българските граждани, влизащи в Турция, задължително следва да искат разяснения от турските гранични власти за своите задължения, апелират от МВнР. Предвид предстоящия засилен полицейски контрол и проверки е задължително да носите винаги със себе си своите документи за самоличност.

Осведомявайте се редовно и за актуалните събития в страната и по местата, които желаете да посетите.

Виж още: Ответната реакция на Турция след опита за преврат

По-рано през седмицата на сънародниците ни, които вече се намират в Турция, беше препоръчано да избягват да посещават оживени места в големите градове на страната. Съветът бе

в Истанбул да се избягват обществените места с ключова социална роля:

площад "Таксим", бул. "Истиклял", площадът пред двореца Долмабахче, туристическите места в район Фатих, спирките на метрото и метробусовете в централните части на Истанбул - районите Фатих, Бейоглу, Шишли, Бешикташ, големи търговски обекти и др.

Добре е да се избягват и инфраструктурните обекти, които бяха в центъра на събитията от 15 юли, вкл. летище "Ататюрк" - освен ако не се пътува през него.

На входовете и изходите на Одрин, както и в самия град, се извършват засилени проверки за самоличността на гражданите и автомобилите, като се изискват личните документи на водача и документите на автомобила. Възможни са забавяния при придвижването на превозните средства.

На ГКПП "Капитан Андреево - Капъкуле" трафикът, основно към Турция, остава натоварен заради преминаването на турски граждани, живеещи в Западна Европа. От турска страна допълнително е засилен граничният контрол и се извършва детайлна проверка на личните документи.

Виж още: Реваншизмът и "спирала на насилието" в Турция притесняват Борисов

"На територията на цялата страна се провеждат серия от операции на турските сили за сигурност, вследствие на които може да се очаква ескалиране на напрежението и да се генерират заплахи за физическата сигурност на гражданите. Същевременно на много места се организират масови обществени мероприятия като митинги и протестни шествия. Нивото на риска остава високо, като са възможни и сблъсъци на отделни места", предупредиха от Външно в по-ранното си съобщение от 20 юли.

В Анкара има случай на застрелян шофьор,

който не се е подчинил на заповед за проверка, предупредиха от Външно днес. Същевременно туроператорите отчитат незначителен отлив на български туристи, направили резервации в Турция.

Заради атентатите и последвалите вътрешни трусове Турция ще загуби 15 млн. туристи тази година, сочи прогноза, цитирана от Би Ти Ви. Българите обаче не са сред тях - налице е дори ръст в бизнес пътуванията, а спадът сред туристите е незначителен. Дори опитът за преврат не се е отразил особено и не е възпрял нашенеца да пътува натам.

Фотогалерия: Истанбул

"Въведеното извънредно положение е продължение на ситуацията и не очакваме да се отрази на значително на българския туризъм. Българите, които се връщат оттам, твърдят, че обстановката е много спокойна", коментира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма.

Освен това в момента е и изгодно - българите могат да използват много скъпа база на ниски цени. Незначителен брой са анулираните резервации - около 1-2%, отчитат туроператори.

Новите записвания не спират

"Имаме нови записвания, но реално погледнато, към Турция записването тази година беше по-слабо от миналата. Минимални са отказите, но и новите записвания, хората се ослушват", отбелязва пред Би Ти Ви управител на туроператорска фирма.

Някои агенции дават възможност за промяна на датите или презаписват направо за догодина. Другият вариант е пренасочване към други дестинации. Пари обаче не връщат, тъй като няма форсмажорни обстоятелства.

Българинът е традиционалист, обобщават експертите. Тези, които са свикнали да почиват в Турция, няма да спрат. Колебание би имало при тези, които за първи път обмислят отдих в южната ни съседка.

Източник: МВнР, БНР, Би Ти Ви