Българинът подаряват най-вече играчки, лакомства, книги, козметика и електроника. А как пазаруват за празника европейците и колко отделят за подаръци?

Празниците наближават, а с тях и моментът, в който ще зарадваме близките си с изненади. Какви средства се отделят за купуването на подаръци и кои са най-желаните неща за Коледа в Европа?

Играчки, лакомства, книги, козметика и електроника - това са основните подаръци в списъка на българите, обобщава телевизия "Европа".

Оказва се обаче, че това са най-желаните коледни подаръци и в цяла Европа, показва проучването "Коледен барометър 2015", направено сред 14 205 домакинства в 21 държави.

Виж още: Подаръци за Коледа според зодията

За да зарадват близките си, българите планират да заделят около 20,5% от месечните си доходи, или точно 487 лв. (249 евро). За сравнение - румънците планират да отделят за подаръци за Коледа със 107 евро повече, или 356 евро.

Европейските държави с най-висок бюджет за коледни покупки са Великобритания (38,5% от доходите), Словакия (31,4%), Испания (28,5%). Гражданите на Латвия, Дания и Швеция са склонни да отделят между 19,6 и 20,4%. Във Франция, Норвегия, Холандия заделят най-малко средства за подаръци - между 9 и 15% от доходите си.

Виж още: Мъжете харчат повече за любимия човек по Коледа

В общ план 15,4% от всички анкетирани домакинства планират да отделят повече финансови средства в сравнение с миналата Коледа.

64,6% възнамеряват да похарчат същата сума, колкото и през 2014 г., а около 20% от домакинствата  - по-малко спрямо миналата година.

Виж още: 10 идеи за коледни подаръци в последната минута

Източник: телевизия Европа