Депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев коментира тревожните моменти в приетите от правната комисия към НС промени в Изборния кодекс

След като вчера правната комисия към Народното събрание ударно гласува промените в Изборния кодекс между първо и второ четене, голяма част от приетите неща предизвикаха спорни реакции. Публикуваме коментара на депутата от реформаторския блок Антони Тренчев, качен на профила му във "Фейсбук", в който той накратко описва капаните, които крият приетите промени.

*Заглавието и подзаглавието са на редакцията

Ето и коментарът на Антони Тренчев по темата:

Непонятно е кому е нужно правна комисия да заседава 14 часа вчера и какъв е този зор, обезателно да приемем новия изборен кодекс този четвъртък и нито ден по-късно. За избори ли се готвим?

Това е много важен закон, който трябва да бъде добре обмислен, а не да бъде натаманяван за някого, с процедурни хватки на ниски кворуми и да се надяваме, че заради маратонния характер на заседанията, ще минат някои неща, тъй като всички са изморени...

Абсолютно съм против изкуственото вдигане на четири процентовата бариера, посредством зачитането на гласовете "не подкрепям никого" за валидни. И по-малки формации имат своето място в Народното събрание, иначе немалко хора остават без представителство.

Силно тревожно е, че не се възприе идеята за машинно гласуване и машинно преброяване. Това са дефинитивни гаранти за честност и прозрачност при провеждането на избори. Тези два метода гарантират, че няма да има недействителни бюлетини. Много лош знак се дава тук.

"Задължителното гласуване да бъде поемане на граждански дълг", при което подалите бюлетини евентуално ще бъдат стимулирани от Министерския съвет, а неучаствалите във вота ще бъдат заличавани от избирателния списък, а след това ще възстановяват правото си със заявление пред администрацията, освен синтактичен абсурд, ми се струва и логически. 

Преди да задължим хората да направят нещо, трябва да си отговорим защо днес те отказват да гласуват. Адекватни ли сме очакванията, предлагаме ли уместни решения, има ли значение кой точно е в парламента? Само когато можем да отговорим утвърдително на тези въпроси, може да започнем да разсъждаваме на темата за задължително гласуване, особено посредством санкциониране. 

В случай, че някой е стигнал дотук с четенето, ще кажа, че мога още страници да изпиша... За това, което се подготвя за референдума, за забраната на регистрация на местни коалиции, за забраната на оповестяване на социологически проучвания по време на кампания и т.н. 

Но ще се опитам да завърша с нещо положително - все пак, ако всичко върви нормално, от 2019 г. ще имаме електронно гласуване, с всичките условности.