Насилието срещу жените в южната ни съседка ескалира в последните години

Убийството е сред най-големите грехове както в християнството, така и в исляма. Особено убийството вътре в семейството. Каква е причината тогава една 28-годишна убийца да стане национален герой за хиляди турци?

Чилем Доган застрелва своя съпруг Хасан Барабулут в дома им в Адана и това я превърна в героиня за цялата страна, пише "Хюриет".

Насилието поражда насилие

Още месец, след като сключили брак, 5 години по-възрастният от нея Хасан започнал с тормоза - побоища, заплахи, опити да я накара да работи като проститутка в Анталия и т.н. Полицията многократно посещавала дома им. Докато тя не изпразва пълнител с 6 куршума в тялото му.

Самата ситуация, довела до убийството се разиграла, след като една сутрин Хасан казал на Чилем да си опакова багажа, тъй като ще я води в Анталия да работи като проститутка. Когато тя се съпротивила, той я пребил, а след това я хвърлил върху леглото и се метнал върху нея. Тя се сетила, че има пистолет под възглавницата, измъкнала го и го застреляла. След това взела дъщеря си и избягали от къщата.

"Защо само жените да са тези, които умират. Нека и някой мъж умре. Убих го, за да защитя собствената си чест", казва тя, цитирана от "Хюриет".

По време на делото тя се появява в съда с тениска, на която пишеше на английски: "Драго минало, благодаря ти за поуките. Драго бъдеще - подготвена съм". А социалните мрежи в Турция заявяват силна подкрепа за нея, наричайки я герой и гордост за страната си.

Кампанията за подкрепа се води под лозунгите: "Други поставиха пистолет в ръцете на Чилем", "Наместо да решат проблемите, гледаха сеир".

Това е само един от многото примери за насилие срещу жени в Турция. Годишно над 30 хил. жени в южната ни съседка стават жертва на домашен тормоз. Само за последните 5 години 802 жени са се разделили с живота си в резултат на насилието вкъщи, като само за миналата година убийствата са 281 - със 70 повече спрямо 2013 г.

Приложението Easy Rescue ("Лесно спасение") е било използвано над 100 хил. пъти на територията на страната, а свалянията му са над 250 хил. Самото приложение е създадено, за да създава връзка между жените, жертви на тормоз и социалните служби, които могат да им окажат подкрепа.

Преди едва няколко месеца друго убийство обедини мислещите хора в Турция да се изправят срещу този проблем. 20-годишната Йозгеджан Аслан бе убита зверски от 26-годишен шофьор на маршрутка, който променил маршрута си, за да изнасили момичето. След като девойката оказала съпротива и използвала сълзотворен газ срещу нападателя, той я наръгал с нож неколкократно и я ударил с железен прът, което довело до смъртта ѝ.

Самото убийство предизвика широк международен отзвук, а вътре в страната много хора излязоха на протест. Десетки мъже, носейки поли, перуки и червило, излязоха по улиците на Истанбул, за да покажат съпричастие с жертвите на насилие и да покажат, че това е проблем, на който трябва да се обърне внимание.

Ключът към цялото това насилие срещу жените, растящо в последните години, е авторитарният и силно консервативен режим, който правителството на Реджеп Ердоган налага. Според жертви на насилие, отишли да подадат жалба в полицията, често се случва органите на реда да ги върнат с мотива, че такива неща се случват и мъжете им ги бият, защото ги обичат.

В Турция семейството е култ и затова институции и общество действа в посока помирение на семейството. Но това не решава проблеми. Вечното оправдание на насилниците, които не са в семейството, пък е, че жената си го е просела - с къса пола, с усмивка, с някакъв жест.

Съвсем доскоро съществуваше правило в турския наказателен кодекс, че ако изнасилвачът се ожени за жертвата си, това декриминализира деянието. Самото изнасилване пък не се тълкуваше като престъпление срещу личността (както е вече), а като "посегателство срещу семейството, обществото и традициите".

Самото ултра консервативно поведение, поставящо жените в подчинена позиция, е част от политиката на управляващата партия на Справедливостта и развитието на Реджеп Ердоган. Той не веднъж е заявявал, че не поставя наравно мъжете и жените, тъй като това противоречало на природата.

И неговите съпратийци следват тази линия. Миналата година социалните мрежи на южната ни съседка се изпълниха със снимки на усмихнати жени напук на изказването на вицепремиерa Бюлент Арънч, който призова жените да не се смеят по време на Рамазан, защото било неморално.

Usmivka-sreshtu-moralizma-v-turtsiya

И тук въпросът не опира до политика, а до държавна пропаганда. Защото ако Турция все още желае да част от Европа и модерният свят, насилието срещу жените е една спирачка, която трябва да бъде премахната. А това може да стане само с промяна на самата държава, промяна на нравите, които карат някои мъже да възприемат жените си като собственост, като нещо, което е длъжно да им служи.

А ние трябва да обърнем внимание на този случай, най-малкото защото се случва в задния ни двор, там, където ходим на почивка лятото. И защото назадничавото мислене, продиктувано от безкрайно погрешно разбиране на общество и ценности, може да бъде безкрайно заразно.

Източник: Bulevard.bg, "Хюриет", "Дойче Веле"