Трудно, а напоследък и много трудно - знае го всеки, който зиме изминава пеш дори най-късите маршрути до работа, училище или магазина

И така - вече знаете как да се обличате подходящо в студа и ви предстои да излезете навън... където ще установите, че не ниските температури, а заледените тротоари са най-големият ви проблем.

В подобна обстановка никой не е застрашен от падане и травма.

Подметките с грайфери са първото нещо, което ви идва наум като подходяща екипировка. Забравете за равните гладки подметки, камо ли за токчета. Сега не е моментът да вървите гордо изправени.

Специалистите препоръчват по заледени участъци да възприемете походката на пингвините - ситни, внимателни стъпки, като балансирате с ръце (колкото и да ви е студено, по-добре си сложете ръкавици, отколкото да вървите с ръце в джобовете). Стъпвайте с цяло ходило.

Правилният начин на горната инфографика от Memolition.com е вдясно, с препоръката тежестта на тялото при всяка крачка пада върху предния крак. Ако не стъпвате перпендикулярно върху леда, както е показано вляво, рискувате да паднете лошо.

Малко лирично отклонение с пингвините в зоопарка на Единбург, Шотландия, които излизат на традиционната си следобедна разходка - но понеже това става на 4 май, в деня на "Междузвездни войни", имат и съответното музикално оформление:

Още препоръки: Ходете внимателно. Не тичайте след автобуса, не бързайте да хванете зеления светофар. Избягвайте да носите тежки чанти, които могат да нарушат равновесието ви.

За най-тежките терени, с дебел слой сняг и лед, може да нахлузите върху обувките си минивариант на автомобилните вериги или т.нар. котки за катерене, които са част от екипировката на алпинистите. Скиорското оборудване, например щеки, понякога също помага.

В краен случай работа върши и чифт терлици или чорапи, дори от най-тънките. Ако пък целта ви е да запазите обувките или ботушите без петънце, вземете пример от тази дама, която е увила краката си с найлонови торбички и смело гази в кишата.