И да допринесат за вашето щастие, приятелствата, работата, напредъка в кариерата и личностното ви развитие...

Кои са петте основополагащи сфери на живота, в които можете да напреднете, като просто изпратите пет електронни писма днес? Съветва Ерик Баркър в блога си Barking Up the Wrong Tree.

Щастието

Всяка сутрин изпращайте имейл на приятел, член от семейството си или колега, за да изкажете своята благодарност за нещо.

Това може да ви звучи наивно, но всъщност е отличен съвет как да подобрите живота си. Има маса проучвания, които показват, че в дългосрочен план този ход - изпращането на един наивен имейл дневно - може да ви направи по-щастливи.

Обяснението дава професорът от Харвард Шон Ейкър в книгата си "The Happiness Advantage: Седемте принципа на позитивната психология, които подхранват успеха и доброто професионално представяне".

"Именно по тази причина често моля мениджърите да пишат имейл с похвала или благодарност до приятел, член от семейството или колега всяка сутрин, преди да започнат с всекидневната работа - не само защото допринася за собственото им щастие, но защото буквално бетонира отношенията им."

Работата

В края на седмицата изпращайте на шефа си имейл, в който обобщавате постигнатото от вас през периода.

Началниците ви вероятно нямат представа как уплътнявате времето си. Те са заети, имат си собствени проблеми, гонят своята кариера.

Да го информирате с какво се занимавате, без да му се налага да ви пита, му спестява въпросите и тревогите. Висшестоящите ще оценят тази информация и тя вероятно ще им потрябва.

Виж още: Шест съвета как да напишем имейл, който да бъде прочетен

А вие ще сте показали, че сте проактивни и полагате усилия, което според професора от Станфорд Джефри Пфефър е ключ към успеха във всяка организация.

"Трябва да сте сигурни, че работата ви е видима за шефа ви - както и постиженията ви. Вашите висшестоящи си имат свои професии, управляват собствената си кариера и са заети хора. Трябва да приемете, че те не прекарват деня си в мисли и тревоги за вас и вашата кариера."

Личностното ви развитие

Веднъж седмично пишете и на потенциален ментор.

Не е нужно да е свързан с работата ви. Има ли някой, на когото се възхищавате и от когото можете да се учите?

Менторите са ключови за успеха. Както се казва в "Геният във всеки от нас" (The Genius in All of Us: New Insights into Genetics, Talent, and IQ):

"Всеки човек, получавал шанса да има велик учител, който да го вдъхновява, съветва, напътства, критикува и да има безрезервна вяра в способностите на своя ученик, ще ви каже какво голямо значение е имала тази личност в живота му...

Казват, че повечето студенти се насочват към съответната академична дисципина, защото са срещнали преподавател, който е бил в състояние да провокира у тях интерес.

И в това е другата голяма ирония на мита за дарбата - в крайна сметка истинският път към успеха е заложен не в молекулярната структура на даден човек, а в способността му да развие най-продуктивни нагласи и да намери външни източници на вдъхновение."

Приятелствата

Напишете имейл на свой добър приятел и планирайте нещо заедно. Какво казват учените за запазването на приятелствата? Да поддържате връзка поне веднъж на всеки две седмици. Имате 14 приятели? Значи трябва да пишете на някого всеки ден. 

Виж още: Девет правила за имейлите от шефа на "Гугъл"

За какво да им пишете? Планирайте нещо заедно. Според проучванията най-добрата употреба на електронните комуникации е с цел установяване на контакт лице в лице. 

Колкото повече общувате онлайн, толкова по-самотен ще се чувствате - и обратното. Отнася ли се това и за "Фейсбук"? Социалната мрежа е просто инструмент и нейната ефективност зависи от самия потребител. Например ако я използвате, за да организирате футболен мач между приятелите си, е здравословно. Но да прекарвате времето си във "Фейсбук" вместо да играете футбол, е нездравословно."

Кариерата

Изпратете имейл на свой познат (но не много добър) - подобни бегли връзки са основен източник за бъдещи кариерни възможности. Както пише Чарлз Дъхиг в книгата си "Силата на навика" (The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business):

Всъщност... беглите познанства често се оказват по-важни, отколкото приятелите, с които поддържаме тесни взаимоотношения - защото "слабите връзки" ни дават достъп до мрежи от социални контакти, където по принцип не принадлежим.

Мнозина участници в проучването са открили нови работни места не чрез добри приятели, а посредством бегли познанства - в което има логика, защото с най-близките си приятели разговаряме постоянно или работим заедно, или четем едни и същи блогове и медии. Докато те чуят за някоя нова добра възможност, вероятно и ние вече ще знаем за това.

Познатите ни, от друга страна - хората, на които се натъкваме един-два пъти годишно, - ще ни съобщят за вакантни длъжности, за които никога не бихме научили.

Какво да им кажете? Направете нещо дребно, което е в тяхна, не във ваша полза. Или просто им пратете линк, който евентуално биха преценили като полезен. 

Не вярвате? Добре тогава, пратете им линк към статията, която четете в момента.

Ако тя ви е помогнала да научите как да подобрите живота си, вероятно ще бъде от помощ и за тях. ;)

Може да опитате и принципа на "петминутната услуга", формулиран от Адам Рифкин и разпространен в Силиконовата долина. Не е нужно да се превръщате в майка Тереза - просто споделяйте наученото и уреждайте запознанства между хора, които биха си били от взаимна полза.

Например, когато използвате някакъв продукт, предложете кратък отзив за него, който би бил полезна обратна връзка за създателите му; споделяйте и коментирайте в социалните мрежи. 

Изобщо - предавайте нататък. Поведението е "заразно", както са открили авторите на Connected - така не просто помагате на другите, без да очаквате възвращаемост, но и подкрепяте емоционалното разпространение на тази практика, което свързва хората в общност

Източник: Barking Up the Wrong Tree