На какво ни учи великият политически мислител

Лидери от управляващи партии правят изказвания, носещи последнието "Оставка" - няма как политиката да не стане отново топ тема като цяло. Задават се избори. Изказванията на различните политици ще влетят в ежеднвеието ни, а ние трябва да се чувстваме подготвени за тях. Някои от политиците говорят по такъв начин, че ни трябва превод в ефир. Други пък, каквото и да говорят, не казват абсолютно нищо съществено. Трети говорят едно, а всъщност имат предвид друго... Понякога за обикновения човек е трудно да се оправя.

В крайна сметка има един човек, когото историята е запомнила като първият политически анализатор след средновековието. Неговите трудове са му донесли печалната слава на враг на моралността. Все още се водят спорове дали той е истински патриот, или е просто неморален мошеник. Николо Макиавели - италианският философ, държавник и историк от епохата на Ренесанса, един от най-добрите политически мислители, когото историята познава.

Ето няколко негови цитата, които евентуално биха ни помогнали да разберем някои политически врътки:

"Губи онзи, който знае какво ще стори, ако спечели. Печели онзи, който знае какво ще загуби."

"Делата, които са нежелани от поданиците, владетелите трябва да възлагат други да ги вършат, а тези, които са желани, да ги изпълняват сами."

"Една промяна неизбежно влече след себе си и друга."

"Жаждата за надмощие е онази, която последно угасва в човешкото сърце."

Виж още: 12 известни личности, чиито последни думи ще се помнят

"И ако, разбира се, някога трябва да скриете факт с думи, направете го по такъв начин, че да не стане известно или имайте готовност за бърза защита."

"За ума на властимащия първо съдят по това какви хора той е допуснал до себе си; ако тези хора са предани и способни, то може винаги да сме уверени в неговата мъдрост, защото той е съумял да разпознае техните способности и да задържи тяхната преданост. Ако те не са такива, то и за владетеля ще се мисли същото, защото първия гаф той вече е извършил, избирайки си лоши помощници."

"Хората са по-склонни да грешат в изводите си, отколкото в наблюденията."

"Който желае постоянен успех, трябва да променя поведението си с времето."

"Който сам е добър приятел, той има добри приятели."

"Предприемачите са тези, които разбират, че има малка разлика между пречка и възможност и са в състояние да превърнат и двете в своя полза."

Виж още: Милиардерите съветват

"Най-трудното положение - когато мирът е необходим, а войната неизбежна."

"Никой не би желал да падне само заради надеждата, че ще се намери кой да го вдигне."

"Обичаен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво."

"Оценка за интелигентността на един владетел е да огледа хората около себе си."

"Политиката няма връзка с морала."

"Хората по природа са неблагодарни, променливи, лицемерни, страхливи и сребролюбиви. Докато извличат от тебе облаги и нуждата да прибегнеш до услугите им е далече, те са ти верни и ти предлагат кръвта си, имота си, живота и децата си, но усетят ли, че тази потребност се приближава, веднага ти обръщат гръб."

"Не може да се разчита на приятели, които се печелят с пари, а не с величието и благородството на духа."