Изследване показва, че той трябва да е около 40-годишен мъж, женен, с поне две деца

Как младите хора в България виждат бъдещия президент? Изследване сред студенти на възраст между 18 и 30 години, проведено от Института за стратегии и анализи, показва, че идеалният кандидат е мъж, с харизматичност, да бъде лидер и да не е корумпиран. 

Политологът Калоян Методиев представи изследването в Сутрешния блок на "България он еър". 

Така според резултатите от изсделедването, 75% от запитаните предпочитат бъдещият държавен глава да бъде мъж, 20% искат да е жена, а за 5% няма значение полът, коментира Методиев.

По отношение на образованието - 99,2% са на мнение, че трябва да е висшист. Докато преди хората са смятали, че той трябва да е завършил право или икономика, то сега те са избрали специалности като Национална сигурност, военно образование, Академия на МВР - "тоест търси се човек, който олицетворява нужда от сигурност от силна ръка". 

Бъдещият държавен глава задължително трябва да говори чужди езици - 2,3 и повече, посочи още Методиев. 

Виж още: 10 с апетит за президент

"Тук любопитното е, че шофьорската книжка и английския няма как. Английският език е абсолютна доминация. Въпреки че разликата с немския език е много малка, на второ място излезе руският език. Има обръщане към Изтока. В около 2% от отговорите излезе китайски език, мандарин и японски", добави той.

По думите на политолога 72% от анкетираните смятат, че бъдещият държавен глава трябва да е семеен. Според 83% от запитаните, той трябва да има поне две деца.

"При качествата, които трябва да притежава бъдещият президент, на първо място излезе, че той трябва да е патриот - да има патриотични, националистически чувства. Това излезе от училища по изкуствата, където са по-толерантни и либерални. Да е харизматичен, да е лидер и да не е корумпиран", обобщи Методиев.

Виж още: Кандидатът на ГЕРБ за президент няма да е нито Борисов, нито Цветанов

Според Методиев през тази година ГЕРБ ще стане партия на 10 години и може би се усеща една умора, заради която не е сигурно, че ще се избере техния кандидат. По думите му има проблеми с качеството на политическия елит.

Междувременно карикатуристът Анджей Новак нарисува в ефира на Сутрешния блок карикатура как би изглеждал идеалният български президент.
 

Източник: "България он еър"