"Лоро парк" на Канарските острови е номер 1 в тазгодишната класация на Trip Advisor. Кои са останалите в топ 10? (видео)

"Лоро парк" (Loro Parque), на Канарските острови, е зоологическа градина номер 1 в света за тази година според потребителите на TripAdvisor.com. Зоокътът се намира в Пуерто де ла Крус на остров Тенерифе, Испания.

Смятан за най-голямата атракция на Канарите, зоопаркът е първият в Европа, който е сертифициран от американската организация за защита на животните American Humane. Той е основан преди близо 45 години и досега е посрещнал 47 млн. посетители, а от 1994-та осъществява научно-изследователска програма за съхраняване на видовете под мотото 100% for Nature (100% за природата), в която са инвестирани над 17 млн. долара.

Виж още: 10 клипа с бебета животни, които ще ви разтопят от сладост

Работата на едноименната фондация (Loro Parque Fundación) е способствала за спасяването на девет вида папагали от изчезване - като зеленогърлата ара (Ara glaucogularis) от Боливия, чиято популация е нараснала в рамките на проекта от 50 до 350 екземпляра, арата Леара (Anodorhynchus leari), с численост от 22 до над 1200 индивида, или жълтоухата аратинга (Ognorhynchus icterotis) от Колумбия, която вече наброява повече от 4000. За сравнение, през 1999 г., преди началото на този проект, в дивата природа от този вид бяха останали едва 82 птици, припомнят от фондацията.

Друг проект е насочен към опазването на африканския лъв, чиято популация през последния половин век е намаляла от 100 хил. до по-малко от 25 хил. Трите нови анголски попълнения в Царството на лъвовете са посланици на своя вид и съдействат в усилията за защита на техните естествени обиталища.

От "Лоро парк" напомнят, че зоологическите градини се посещават ежегодно от над 700 млн. души. В тазгодишната класация на потребителите в туристическата платформа второ място заема зоопаркът в американския град Сан Диего, щата Калифорния, а трето - зоопаркът в Честър, графство Чешър, Англия, където отглеждат над 15 хил. животни от 500 различни вида.

Виж още: Зоопаркът във Виена в снимки

Следват зоопарковете в Сингапур (4), чешката столица Прага (5), Сейнт Луис, щата Мисури, САЩ (6), "Шьонбрун" във Виена (7) и френският "Бовал" (ZooParc de Beauval) в Централна Франция, който се нарежда на осмо място.

Предпоследен в десетката е още един испански зоокът - Биопарк Валенсия, а под номер 10 е друг британски, "Фоли фарм" в Уелс.

Източник: TripAdvisor