Нямаме причина да се срамуваме от националната супа, трябва да ни е срам само, че се предлага на толкова малко места

Според Бисмарк Ориентът започва там, където започва да се предлага шкембе. Както и да бърчи нос хер Ото обаче, ние нямаме причини да се срамуваме от националната супа. Можем да се срамуваме само от факта, че местата, които я предлагат, приготвена както трябва, намаляха.

Добрите стари шкембеджийници отстъпиха място на пицарии, тратории, брасерии и всякакви други -ии, предлагащи вещо или не толкова копиране на италински образци. Колкото е тъжно, че липсват места, където може да се опита супа фо, или рамен, също толкова печално е, че представите ни за национална кухня взеха да се ограничават до скара и шопска салата.

Ето все пак списък на местата, където може да се яде свястно или прилично приготвена шкембе чорба, изготвен от "Бакхус".

СОФИЯ
Ценителите в столицата познават ресторант „Белоградчешки скали“ – непретенциозно но изумително вкусно място, намира се на „Княз Борис“, до „Пиротска“, срещу румънската черква. Гостилница „Мерак“ на бул. Самоков 14. Отново на „Пиротска“ е „Бирария 33“, не лош вариант. Бистро „Имола“ в уличката м/у БТА и редакциите на „Труд“ и „24 часа“.

Пицария „Лъчони“ в „Младост 2“ срещу спирката на супермаркет HIT е отлично попадение. Бирария „Дивака“ на малките 5 кьошета е за любителите на добре измитото и немиришещо шкембе. За предпочитащите „натуралния“ вкус препоръчваме кръчма „Жули“ - София, Зона Б-18, бл. 9. В квартал „Иван Вазов“ на пазара до подлеза се намира заведението „Амира“ с добро шкембе.

Познавачи препоръчват и гостилница „Лозата“ в Лозенец на ул. „Йоан Екзарх“ 21.В Горубляне правилното място е гостилница „Окото“. Извън София по Бистришко шосе, малко след Железница, на ляв завой, отдясно, ханче „Ярема“ – също отлична чорба. Жп спирка на Иваняне преди Банкя - също.

ПЕРНИК
„Кракра“ в центъра и гостилница Начална спирка.

КЮСТЕНДИЛ
„Рибката“ на ул. „Сливница“ 5 и „Шатрата“ по пътя от София.

БЛАГОЕВГРАД
Правилното място е гостилница „Стефани“ на бул. „Джеймс Баучер“ 10, близо до полицията. Майсторите на деликатеса там са Роза и синът Стефан.

ВРАЦА
Закусвалнята на бензиностанция „Вангелов“ и „Метър бира“ в „Дъбника“ (известен на местните като „Комплекса“).

ВИДИН
Механа „Хайдук чешма“, също и в капанчето „Шкембето“ до Общинския пазар.
Ако сте с кола, на десетина километра извън града има заведения по околовръстното шосе по пътя за бъдещия Дунав мост 2.

ЯБЛАНИЦА
Ако идвате откъм Варна, преди да се качите на магистрала „Хемус“ към София, спрете за едно хубаво шкембе в кръчмата „Роден край“.

ВЕЛИНГРАД
Бирария „Луковица“. Близо е до хотел „Рич“ срещу „Бор“

ТРЪН
Според читатели, ресторант Руй, в самия център на гр. Трън предлага качествено шкембе.

Южна България

ПЛОВДИВ
Под тепетата мястото за познавачи се нарича гостилница „Ася“ на улица „Георги Бенковски“ 23 в популярния комплекс „Капана“ в центъра. Много хубава е и чорбата в арменския ресторант „Отец Паисий“. Ресторант „Трапезица“ до Понеделник пазара и Аджисан махала при Айлятин!

СЛИВЕН
Ресторант „Приказка“ в центъра предлага отлично шкембе и кухня като цяло. Също така закусвалнята на автогарата предлага автентично шкембе. Като резерва ще споменем ресторант „Океан“ в квартал „Ново село“, където освен рибни специалитети има и много добро шкембе. На 16 км извън града по пътя за Бургас е крайпътна гостилница „Бялата чешма“.

АСЕНОВГРАД
Заведението е „Тонито“ – срещу бензиностанцията на „Лукойл“ на изхода към Първомай. Мнозина го знаят още и като „Тони“. Местният специалитет се казва „3 в 1“ – шкембе, език и телешко варено, и се предлага почти денонощно. „При нас идват различни хора. Спират москвичи, трабанти, мерцедеси и луксозни джипове. Затова обичаме да казваме, че пред шкембето всички са равни.“
Друго добро място в района е на разклона за Поповица, казва се „Демета“.

ЙОАКИМ ГРУЕВО
Селото се намира на 11 км от Пловдив западно по пътя за Пещера. На разклона на селото в посока Перущица отляво на ъгъла се намира ресторант „Въча“ . Познавачи твърдят, че тук правят най-доброто шкембе в България, а според някои и във Вселената. И с него направо ти носят четвъртинка хляб, не се поръчва отделно.

ЯМБОЛ
Зевзеци се шегуват, че в Ямбол е най-хубавото шкембе, защото сливналии не го ядат и го изхвърлят в река Тунджа. Местата са „Ачо Кебапчето“ до магазин „Penny Market“ и „Веселото кебапче“ в ж. к. „Зорница“.

КЪРДЖАЛИ
Мястото е гостилница „Кулинар“, която обаче местните знаят като „При Бърда“ по прякора на собственика. Намира се до комплекс „Рилите“ в центъра. Шкембеджийницата на обновения пазар също предлага нелошо шкембе.

ПАЗАРДЖИК
В града се препоръчва гостилница „Кипарис“. Истинско култово място обаче е турският ресторант „При майстор Неджо“ на ТИР паркинга зад бензиностанция Shell – Пазарджик на магистрала „Тракия“ в посока към София. Там не само шкембето е прелестно, но и ориенталските манджи и кебапи са просто върхът. Гостилница „Рай“ в село Звъничево – точно на центъра, на разклона за Велинград. Там шкембето е от местната кланница чисти се и се подготвя на място, като вкусът си е такъв, какъвто трябва, а в четвъртъка се готви глава в шкембе (телешко) и се сервира докато свърши.

СТАРА ЗАГОРА
Закусвалня „Македония“, намира се в индустриалната част на града на стотина метра от супермаркет „Кауфланд“. Отлично телешко шкембе, при това – големи порции.

ХАРМАНЛИ
Ресторант „Делфина“, да.

ХАСКОВО
Меката на шкембето тук е гостилница „Лунария“, по-известна като „При Кольо“, близо до магазин „Аско-Деница“.

ЯКОРУДА
„Бозгите“ на автогарата.

Северна България

ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Със сигурност едно от най-добрите шкембета в страната и в града се правят в снек-бар „Света гора“ на бул. „Никола Габровски“ №78 (преди автогара „Запад“). Непременно пробвайте и скарата. За радост работи цяла седмица и в събота. Добра чорба и атмосфера предлага „Малкият Интер“ до Царевец. Друго място обаче със зализаща слава е „Мерцедес“ до гробищата по пътя за с. Беляковец.

БОТЕВГРАД
Специалисти препоръчват кръчмата „При кака“.

СЕВЛИЕВО
Посетете „Белият кон“.

ГАБРОВО
Смесени чувства за механа-ресторант „Алманах“ на ул. „Николаевска“ 100. Очакваме други предложения.

КАРЛОВО
Ресторант „Фиеста“.

ТРОЯН
Ресторант „Романтика“ (при Жоро) по пътя през Беклемето, механа „Старата къща “ на ул. “ Ген. Карцов “ и „При братята“.

ЛОВЕЧ
„Кольо Кебапа“ на пазара.

ДОБРИЧ
Най-добрата оферта за шкембе е в „Дионисий“ до завод Старт и „Герана“ (резервни варианти – „Банана“ и „Диси“).

ДУЛОВО
Ако минавате оттам, спрете в ресторант „Максима“ в центъра на ул. „Ропотамо“ №12. Собственичката Николинка ще ви предложи вълшебно шкембе и вкусни гозби.

ПЛЕВЕН
Кръчма „При бай Пончо“ на ул. „Дойран“, срещу Дома на армията.

ЛОМ
„Дунавски вълни“ в центъра до старото кино е класика в жанра. „Валентино“ на самия градски площад също си заслужава. Друга хубава местна кръчма, където сервират чудно шкембе, е „Ломски скитник“, намира се до винпрома. Ако искате да се наслаждавате на гледката на реката, горещо препоръчваме крайбрежните локали „Лагуна“, „Чановете“ и „Красиела“.

РУСЕ
Бистро „Останкино“, намира се срещу Халите на „Александровска“ 76. Пробвайте и сравнително новото „Приятели“ като втори вариант.

СИЛИСТРА
„При бай Данчо“ на речното пристанище и „Веселото кебапче“ на изхода към Айдемир.

ТЪРГОВИЩЕ
В механа „Хаджи Генчо“ го правят с много любов. Нещо много важно – по желание на клиента могат да го застроят с кисело или с прясно мляко. Също в „Чардака“ не е зле.

ШИПКА
Когато преминавате Шипченския проход, спрете на паркинга на най-високата точка, преди да започне спускането – шкембето в гостилницата е истинско, с доста силна запръжка.

ШУМЕН
Щом става въпрос за добра шкембе чорба, мястото е „Шанел“. Според форумите тук лидер на „Атака“ редовно яде шкембе. Забележете – при бай Хасан! Намира се, като се тръгне от бензиностанция „Лукойл“ в посока училище „Княз Борис I“, вляво е заведението.
Извън града много популярно шкембе средище е бистро „Стефани“ на разклона на пътя за с. Мадара.

По морето

ВАРНА
Гостилницата „Добър апетит“ до жп гарата известна най-вече като „Гюрлата“ е вече закрита. Всъщност кръчмата е дъщерно заведение на легендарната стара „Гюрла“ в кв. „Младост“ зад Мебелната палата на пътя за София. Тя също работи с пълна сила и днес, като предлага първокласна чорба. Има две „Гюрли“ работещи във Варна към момента. По-добрата е на ул. Мечтание 114. Посетете също и снек бар „Каприз“ до зърнобазата БГАгро.

БУРГАС
Невероятна шкембе чорба сервират в кс. Славейков бистро „Кеча“ зад магазина за електроуреди до бившият КЕЧ – до „Тих труд“. Резервен вариант е капанчето „При Къдравия“ – в северния край на крайбрежната алея на новия плаж, малко преди паркинга, вляво. Изобщо капанчетата по крайбрежната алея са добро място за шкембе с бира, особено сутрин с приятния бриз.

КАБЛЕШКОВО
По стария път Сл. бряг – Бургас, кръчмата е „Рапана“, а шкембето е 6!

АЙТОС
Разбираме, че „Малкия бекир“ който се намираше на стария път  Бургас – Карнобат за съжаление е съборен.

НЕСЕБЪР
Прилично шкембе ще намерите в ресторант „Старата мелница“ на ул. „Крайбрежна“, близо до бариерата на стария град.

ПОМОРИЕ
„При Стойко“ в новия град („Квартала“). Упътване от форум: „Влизаш в Поморие през първата отбивка откъм Варна, караш около 200 м, свиваш по първата възможна пресечка вдясно, караш още около двеста метра и спираш вдясно.“

СОЗОПОЛ
Мястото е до автогарата, нарича се бирария „София“, но иначе го знаят като „При шопа“ или „При Митко“, на името на собственика. Резервен вариант в рибарския град е пицария „Джордани“ на плажа.

ВАРВАРА
Ресторант „При Димо“ – намира се в центъра на селото на баира встрани от главния път. Освен шкембето и останалите ястия са тип „гозбите на мама“ и обслужването е приятелско.

Източник: Бакхус