Турският град Измир е пъстър и свободен. Там жените носят къси поли и цветя в косите вместо забрадки. Градът е трън в очите на президента Ердоган и неговата "нова Турция", пише германският в. "Зюддойче цайтунг"

Много хора в милионния турски град Измир вече я познават - Сема Гюр, основателката на инициативата "Обиколка с велосипед за жени с фантазия" (Süslü Kadınlar Bisiklet Turu). На 24 септември обиколката ще се състои за пети път.

През 2016-а в нея се включиха 3000 туркини - всички облечени с къси панталони и потници, без забрадки на главите, но пък с цветя в косите. Обиколката беше същински спектакъл - рядко срещан в Ердоганова Турция, разказва германският в. "Зюддойче цайтунг" в кореспонденция, цитирана от Българската редакция на "Дойче веле".

И докато жените в Измир се подготвят за петата обиколка по къси панталони, на 500 километра от тях - в един от парковете на Истанбул - преди броени дни 24-годишна туркиня беше смъмрена от служител на охранителна фирма за това, че се разхождала по шорти. Това смущавало другите посетители на парка, развикал се охранителят.

През 2016 г., отново в Истанбул, имаше друг подобен случай - в автобус от градския транспорт 35-годишният Абдула Ч. зашлеви шамар на медицинска сестра, задето носела къси панталони. "Ти си дяволът", казал през зъби нападателят.

Виж още: Турчин удари жена, защото носела къси панталони по време на Рамазан

Трън в очите на Ердоган

"Абдула Ч. трябваше да пробва да направи подобно нещо при нас в Измир. И да види какво щеше да се случи тогава", казва Сема Гюр. След инцидента в автобуса в Истанбул жените в Измир излязоха на протест по улиците на града си - по къси панталони. Защото Измир е не просто един 4-милионен турски град.

Измир е точно обратното на онова, което президентът Ердоган нарича "Нова Турция" - страната, където през последните 12 месеца бяха арестувани 50 хил. души, където стотици хиляди служители и преподаватели загубиха работните си места - и от която хиляди се опитват да се спасят, бягайки в чужбина.

Президентът Ердоган обеща да преследва противниците си чак до "техните дупки". И в това свое начинание той разчита на подкрепа от страна на новото "поколение консервативни хора" - онези благочестиви и смирени турци и туркини, които "раждат по пет деца, а не само по три".

Виж още: Ответната реакция на Турция след опита за преврат

Само че Измир не се управлява от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Ердоган. От десетилетия градът е под контрола на светската опозиционна Републиканска народна партия - политическата наследничка на Мустафа Кемал Ататюрк. Основателят на съвременна Турция, човекът, отменил султаната и халифата, преди 100 години е планирал своята революция точно тук, в Измир.

Днес на почти всяко кръстовище в града може да се види ликът на Ататюрк. И когато дойде време за избори, човек би могъл дори да си помисли, че Ататюрк е един от кандидатите. Само че той почина още през 1938 г.

Впрочем на референдума, чрез който Ердоган си осигури едноличната власт в държавата, 70% от измирчани гласуваха против промяната на конституцията. Поради всичко това за управляващата партия и лично за Ердоган Измир е "крепост на свободата и съпротивата".

Докато в Измир можете навсякъде да видите млади двойки, които се целуват, или пък шумни младежки компании, в Истанбул междувременно - като изключим някои чисто туристически обекти - вече никой не се осмелява да демонстрира свободно поведение.

Точно поради тази причина през миналата година 16 хил. души от Истанбул са се преместили да живеят в Измир - колкото никога преди това. Те се преселват, защото тук се чувстват свободни - и през деня, и през нощта, твърдят от градската управа.

В Турция темата за това как да се обличат жените отдавна се е превърнал в политически въпрос. Става въпрос за това на кого принадлежи тази страна и нейните улици и градове. В Истанбул например хората с хомосексуална ориентация отдавна вече не могат да демонстрират свободно за правата си. Градските власти винаги си намират някакво оправдание, за да забранят техните прояви.

А когато неотдавна опозиционният лидер Кемал Кълъчдароглу обяви, че ще измине пеша разстоянието от Анкара до Истанбул в рамките на своя "Поход за справедливост", мнозина турци очакваха властите всеки момент да забранят неговата акция. В крайна сметка правителството не посмя да го направи.

Това не е същият Истанбул

Разбира се, че след нападението над медицинската сестра в автобуса през миналата година в Истанбул също имаше протести на жени. А и не беше много отдавна времето, когато Истанбул привличаше като магнит всички онези, които жадуваха за повече свобода.

Само че много от тях сега бягат от Истанбул и търсят спасение в Германия, Гърция, Америка или в близкия Измир. Защото не искат някой ден да се окажат зад решетките - както много други критици на режима.

"Истанбул много се промени", признава артистът Сарп Кешкинер. Той си спомня добре как към края на 90-те години, когато културният живот в Измир тепърва прохождал, Истанбул е бил вече на светлинни години разстояние в това отношение.

И Серенай Огюз, 30-годишна танцьорка, не може да познае родния си Истанбул. Случайно е станала свидетелка как привърженици на партията на Ердоган, с турски знамена в ръцете, скандирайки "Аллах акбар", нападнали млади хора, които си седели кротко и пиели бира на крайбрежния булевард. Тогава Огюз разбрала, че това вече не е нейният Истанбул.

Виж още: "Истанбул червен" от Ферзан Йозпетек - книгата и филмът

Най-голямата грижа на хората от Измир сега е, че скоро градът им може да стане като Истанбул - прекалено шумен, хаотичен и неспокоен, без достатъчно въздух за дишане и с експлодиращи цени на имотите. Сема Гюр се пита колко дълго още Измир може да удържи натиска. И след това накъде, когато Измир вече няма да е същият?

Но на този етап тя не иска да мисли за това. Та нали другата седмица е нейната "Обиколка с велосипед за жени с фантазия"! За първи път тази година проявата ще се проведе паралелно и в още няколко турски града. Защото идеята на Гюр се харесва на много туркини.

Източник: "Зюддойче цайтунг" / Българската редакция на "Дойче веле"