Чия е вината - на дупките по пътищата или невниманието на шофьорите?

Напълно разбирам, че светофарът е зелен. И за мен е такъв. Но не разбирам, защо е важно да мине точно през локвата до мен.

Разбирам, че в колата е сухо, може би дори топло и приятно. Но аз съм навън на дъжда.

Да, с чадър съм, разбира се. Но той не ме спасява от безхаберието, егоизма и пълния непукизъм на някои шофьори.

Може би съм дъщеря ви, майка ви или приятелката ви и довечера ще ви разкажа, ще ви се оплача горчиво как някой е минал през локвата до мен, за да хване зеления светофар. Просто за да не закъснее с две минути, плащам аз. Моите дрехи, моето здраве, моето неудобство, когато се появя кална и мокра в офиса или пред клиенти.

А може би дори ще имаме среща със същия този шофьор по-късно днес - в конферентната зала или в банката, в магазина.

Какво ще си помисли за мен? Може би ще ме съжали, може би ще ми се подиграе, дори наум, а може би ще обвини системата, общината, правителството, задето не са запълнили дупките по пътищата. Една от дупките, точно до зеления светофар.

Един неприятен навик е да търсим вината винаги у другите. Не отричам, че нашите пътища постоянно имат нужда от ремонт и всеки ден се отварят нови и нови дупки точно на "ремонтирани" улици. Това не е отговорност на шофьорите. Но елементарното уважение към пешеходците и грижата за тях, е нещо, което всеки с моторно превозно средство (а защо не и колело) следва да се замисли.

Големите промени идват с малките жестове.

Сигурна съм, че всеки е изпитвал поне веднъж яда на човек, залят от локвата до него. Без да има възможност за реакция, защото дупката е била прекалено дълбока и няма къде да избягаш. А целия път е свободен, просто личността зад волана не се е замислила за неудобството, което ще причини на нещастника отвън на дъжда.

Ulitsa v sofiya

Една такава промяна коства наистина много малко. Просто да се избягват локвите или да не се минава със скорост, която е сравнима с тази на състезателните коли. Ако не за да се предпазят другите, то поне шофьорите следва да се замислят за колата си. Щом има локва, значи има дупка, а кой знае колко е дълбока тя? Представете си какво може да причини на колата?

Така ще се наложи да отиде за ремонт и в един момент шофьорите се оказват пешеходци, зависими от останалите зад волана. Зависими от съвестта и съобразителността на другите да не минат през локвата до зеления светофар.

Важно е да осъзнаем, че ако системата, общината и правителството не се е замислила за нещастните пешеходци, то отговорността за това пада върху шофьорите. А дори да беше, уважението и толерантността са ключови човешки ценности, които могат да бъдат проявени в най-обикновени ситуации. И които трябва да бъдат проявявани всеки ден.