Ако вече сте прехвърлили музикалната си колекция в паметта на някое дигитално устройство и разполагате с голямо количество ненужни дискове, ето две идеи за декорация

Тази арт инсталация от Брус Мънроу, озаглавена Blue Moon on a Platter (Синя луна на тепсия), се състои от хиляди употребявани CD-та.

Еднометровото кълбо в средата - 150 сфери от преплетени оптични кабели, - хвърля върху тях светлина, която напомня истинска лунна пътека.

Разположено в амфитеатъра на английско провинциално имение (Waddesdon.org.uk) в Ейлсбъри, своеобразното CD езеро е широко 28 м в диаметър и е част от коледната украса, която привлича посетители през празниците.

Самата сграда - построена през втората половина на XIX в. в стила на френските замъци по долината на Лоара, - заедно с прилежащия й парк днес са туристическа атракция, а навремето са били собственост на фамилията Ротшилд.

Там се намира и втората творба на Мънроу (BruceMunro.co.uk), в която са вложени близо 50 000 CD-та. Наименованието й Angel of Light е вдъхновено от финландския композитор Ейноюхани Раутаваара и неговата Седма симфония. 

Инсталацията, която ще остане в имението до края на годината, е осъществена с помощта на доброволци. Дисковете са подредени по земята, върху тревните площи около алеите, във форма на окръжности.

Всичко това е демонстрирано в кратко видео, което завършва с впечатляващи нощни кадри, когато дисковете се осветяват от фенери, наредени в два концентрични кръга: