На борда на самолета е имало 59 пътници и 10 души екипаж, търсят се оцелели

Самолетът A320, който изчезна късно снощи, се е разбил близо до Египет, съобщават служители на авиационната компания. Информацията идва от Министерство на гражданската авиация на Египет, от където потвърждават катастрофата на пътническия самолет A320 на Египетските авиолинии, гласи изявление на ведомството, цитирано от ТАСС. 

Според информация на АФП самолетът се е разбил в морето край южния гръцки остров Карпатос. Новината е потвърдена от източник на гръцката авиация пред медията. 

A320 вероятно е паднал на 50-60 километра от северното крайбрежие на Египет. В района на катастрофата вече има спасителни екипи от Египет и Гърция, които ще търсят оцелели.

Полетът, продължаващ по разписание три и половина часа, е излетял от Париж в 11,21 часа, половин час след планираното време. Той е трябвало да пристигне в Кайро в 2:55 местно време, с 15 минути закъснение. 

На борда е имало 69 пътници, от които 30 са египтяни, 15 французи, 2 иракчани, останалите са от Великобритания, Белгия, Португалия, Судан, Алжир и Чад. На борда е имало 1 дете и 2 бебета, съобщиха от авиокомпанията.

Все още се изяснява причината за изчезването на самолета. Според появила се информация, преди да се изгуби връзката, екипажът е съобщил за дим, излизащ от пилотската кабина. Други медии пишат, че сигнал за бедствие не е подаван. 

Виж още: Историята на едно заложническо селфи

Вицепрезидентът на компанията Ахмед Адел уточнява, че самолетът не е имал проблеми при излитането от Париж. Буреносен фронт от Северна Африка може да е причинил инцидента, от авиокомпанията засега твърдят, че не са получил сигнал за бедствие. 

Пилотът е имал 6275 летателни часа, включително 2101 на A320, а вторият пилот - 2766 часа. Самолетът е произведен през 2003 г.

Египетският премиер Шериф Исмаил заяви, че са започнали издирвателно-спасителни операции и че е твърде рано да се изключи каквато и да било версия за инцидента, включително тероризъм, предаде Ройтерс.

"На този етап не можем да изключим, нито да потвърдим нищо. Трябва да приключи издирването, за да знаем причината", каза той, запитан дали изключва възможността за терористичен акт.Франция ще изпрати самолети и кораби за издирването на самолета, на борда на който е имало 15 френски граждани, заяви френският премиер Жан-Марк Еро.

През март тази година пътнически самолет на Египетските авиолинии с полет беше отвлечен и кацна принудително на летище Ларнака, в Кипър. По-късно похитителят се предаде.

Източник: Агенция "Фокус"