В година на слаба реколта за БГ киното "Джулай" е с най-много номинации за наградите на филмовата академия, където се състезават още късометражни, документални и анимационни заглавия

"Вила Роза" на Мартин Макариев, "Джулай" на Кирил Станков и "Отчуждение" на Милко Лазаров са заглавията, от които професионалната общност ще избира най-добрия БГ филм на миналата година.

"Джулай" е номиниран в общо осем категории (филм на годината, сценарий, режисьорски дебют, музика, оператор, главна женска роля, поддържаща мъжка роля, монтаж); в една категория по-малко присъстват продукциите на БНТ "Отчуждение" и "Четвърта власт". Церемонията е на 6 юни в театър "Българска армия".

При късометражните филми са номинирани също три заглавия: носителят на престижни международни награди "Чест" на Павел Г. Веснаков, "Без заглавие" на Иван Москов и Игор Христов, "Контражур" на Калоян Патерков и Вал Тодоров. 

"Чест" донесе и актьорски номинации на Михаил Мутафов и Ани Бакалова

При документалните филми фаворит е "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" на Костадин Бонев, отличен със "Златен ритон 2013", в конкуренция с "Хляб и зрелища" на ветерана Джеки Стоев и "Последните черноморски пирати" на Светослав Стоянов (продукция на "Агитпроп"), номиниран и за режисьорски дебют редом с Павел Павлов за "Едуард Захариев. Живот 24 кадъра в секунда" и тандема Нина Пехливанова-Петя Накова с "Ром Кихот" .

Награди ще бъдат раздадени и в 10-те категории за професионално майсторство.

Джеки Стоев и Костадин Бонев са най-добрите режисьори в документалното кино заедно със Здравко Драгнев за "Духове в старите къщи на София" и тандема Мина Милева-Весела Казакова с "Чичо Тони, тримата глупаци и ДС".

При режисьорите в игралното кино най-добрият ще бъде определен между Мартин Макариев, Милко Лазаров, номиниран и като дебютант, и Вал Тодоров с другия си проект, "България, тази вечна ерес".

Лауреатът при сценаристите ще бъде определен измежду Венцислав Василев (за "Отрова за мишки"), режисьора на "Джулай" Кирил Станков и триото Милко Лазаров, Китодар Тодоров и Георги Тенев за "Отчуждение", а в документалното кино - между Ивайла Александрова за "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" и Христо Илиев-Чарли с два филма: "Хляб и зрелища" и "Духове в старите къщи на София".

За операторско майсторство в игралното кино са номинирани Кирил Проданов и Михаил Боевски с "България, тази вечна ерес" и Рали Ралчев с "Джулай", сниман на живописни места по Северното Черноморие.

В документалното кино членовете на киноакадемията ще избират между операторите на "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" (Константин Занков), "Последните черноморски пирати" (Орлин Руевски и Иван Николов) и "Аз съм домашен ученик" (Пламен Герасимов), качен за гледане в YouTube.

При актрисите в главна роля са номинирани и трите героини от "Джулай" заедно с Ани Бакалова в "Чест" и Лидия Инджова във "Вила Роза", а при актьорите: Калин Врачански и Пламен Манасиев от "Вила Роза", Михаил Мутафов в "Чест" и Михаил Билалов като Джаро от "Под прикритие".

Касиел Ноа Ашер, Параскева Джукелова и Яна Титова в "Джулай", който донесе и на трите номинации за главна женска роля

Заедно с Миленита в "Под прикритие" и Светлана Янчева в "Чест" номинация за поддържаща женска роля получава балерината Анастасия Неделчева - с дебюта си като актриса в "Четвърта власт", след което стана и тв водеща в "Най-хубавите години от нашия живот".

Виж още: Руши с награда за актьорския си дебют

Александър Сано, който нямаше участие в тазгодишния сезон на "Под прикритие", попада сред номинираните поддържащи актьори заедно с Китодар Тодоров и Ованес Торосян в "Отчуждение", Юлиян Вергов в "Революция Z", Велизар Бинев и Владимир Пенев в "Четвърта власт" и Димитър Терзиев в два филма - "Джулай" и "Отрова за мишки".

Ованес Торосян, отличаван предишни години от киноакадемията с "Тилт" и "Аве", сега е номиниран за ролята на глухонямо момче в "Отчуждение", макар че участва и в "Джулай", където играе Кирчо Лудия

При тв сериалите се състезават сезон 3 на "Под прикритие" (с 3 и 11 епизод, реж. Виктор Божинов и Зоран Петровски), втория сезон на "Революция Z" (1 и 12 епизод, реж. Зоран Петровски и Цветодар Марков) и "Четвърта власт" (6 и 12 епизод, реж. Стоян Радев и Димитър Коцев-Шошо) - всички те номинирани и при сценарните екипи в телевизията. Извън надпреварата остава сезон 2 на "Фамилията", кандидат единствено за монтаж срещу "Джулай" и "Отчуждение".

Освен като режисьорски дебют на Константин Буров, единственият нов БГ филм, показан миналия септември във Варна, - "Отрова за мишки", получава номинации в категориите за сценография и костюми (съответно за Майя Бужашка и Галина Хаджикотева), където доминират двата сериала на БНТ.

Ингеборг Братоева е номинирана в категорията "Книга - филмова теория, история и критика" за "Българското кино: от "Калин Орелът" до "Мисия Лондон" и "Европейско кино " глобално и локално", а режисьорът Красимир Крумов - за своя теоретичен труд "Поетика на българското кино".

Известни имена са кандидати за отличието при филмовата музика: Васко Кръпката за "Джулай", Кирил Дончев и Митко Щерев за "Едуард Захариев. Живот 24 кадъра в секунда", Николай Иванов за "В търсене на прабитие", "Вапцаров. Пет разказа за един разстрел" и "Галин, или споменът не губи давност", Виктор Стоянов за "Вила Роза" и "Четвърта власт", покойният Борис Карадимчев с анимацията на Господин Неделчев-Дидо "Ден като ден" - филм за човешките амбиции и страсти, които водят към самоунищожение.