"Искането за спасяването на банката беше последното усилие на тази мрежа от влияние да изманипулира общественото мнение. От финансова гледна точка темата за спасяването на КТБ се изпари с публикуване на одиторските доклади", смята Прокопиев

Много е вероятно в рамките на месец ноември тези 150 000 депозанти с гарантирани влогове в Корпоративна търговска банка да си вземат парите, прогнозира в ефира на Нова телевизия Иво Прокопиев, издател на "Капитал" - вестникът, който пръв писа за схемите в КТБ преди няколко години.

Три компонента във финансовата дупката на КТБ

Първият са обществено-политическите разходи за медии, политически партии, спонсорство на неправителствени организации, на спортни клубове и други. "Тези пари са около 1 млрд. лева. Те са невъзвръщаеми" каза той.

Вторият компонент е лош финансов мениджмънт. По думите на Прокопиев в продължение на години КТБ е изкупувала лоши активи от други банки в резултат на некомпетентни мениджърски решения на ръководството на банката.

Третият компонент е, че по веригата има активи за 1-2 млрд. лева, но банката няма достъп до тях, тъй като те са придобити с пари, преминали през подставени фирми.

Виж още: Народното събрание няма да спасява КТБ

Оманският фонд

Иво Прокопиев припомни, че в офертата на оманския фонд, която беше публикувана от БНБ, няма предложение за инвестиране в банката. По думите на Прокопиев там има идея държавата да даде 6 млрд. лева, с който банката да отвори. "Това е нещо като приказката – идеите наши, бензинът ваш", каза той.

Около 3300 са влоговете с над 100 000 евро на физически лица и около 250 са компаниите, които имат над гарантирания минимум.

От последните над половината от сумата е свързана с бившите акционери, а от физическите лица големите депозанти с над 1 млн. са не повече от 300 – 400, каза Пропопиев.

Според него придобиването на банка "Виктория" от КТБ е било по документи, без да има проверка от страната на БНБ.

Виж още: Иво Прокопиев: Схемата "КТБ" е дело на ДПС, ГЕРБ и БСП