От 11,00 часа се очаква 1000 предприятия да спрат работа или да намалят мощностите за час

Днес КЕВР решава дали повишаването на цената на тока ще се отложи. Вчера депутатите дадоха картбланш на шефа на ерегийния регулатор Иван Иванов и неговите колеги да забавят скока в цените с един месец. Парламентът прие отлагането, но решението остава в ръцете на КЕВР.

Депутати, бизнес и синдикати постигнаха единодуше по въпроса, че трябва да се затегне дисциплината при зелените централи, а с цена "задължение към обществото" да се натовари и токът за износ.

Намерението за промяна в цените на тока обаче е проблем за представителите на индустрията. Това е и причината днес да излизат на протест днес в 11,00 ч., когато 1000 предприятия се очаква да спрат работа или ще намалят мощностите си за час. В протестите ще се включат над 160 хил. души.

Виж още: "Стандарт": 140 депутати в играта със зеления ток

Най-масово недоволството ще бъде в Стара Загора и Казанлък, където работниците в предприятията ще излязат на протестни шествия. Протести ще има в общо 34 града.

Очаква се в интервала между 11,00 и 12,00 ч. потреблението на ток да спадне със 160 мегавата, но не се очаква това да предизвика проблеми в мрежата.

Източник: Нова телевизия