Института прогнозира, че в 43-то Народно събрание ще има 7 или 8 формации

Седмица преди изборите за Народно събрание социологическият екип на Института за модерна политика публикува национално представително проучване на обществено-политическите нагласи в периода 22-27 септември 2014 г.

Според изследването ГЕРБ могат да получат 35%, БСП - 21,2%, а ДПС получава подкрепата на 12,7 % от заявилите, че ще гласуват.

Освен безспорните ГЕРБ, БСП и ДПС, ако съществуващите тенденции се запазят до 5 октомври, най-вероятно в парламента ще бъдат още "България без цензура" (5,8%), "Реформаторският блок" (5,6%), АБВ (5,4%), "Патриотичния фронт" (5%) и "Атака" (5%).

Напълно е възможно 1 или 2 от тези формации в крайна сметка да не успеят да мобилизират напълно за гласуване в изборния ден деклариращите такава готовност към момента на проучването, в резултат на което да останат под изборната бариера, се казва в изследването.

Виж още: Къде отива гласът ви, ако партията, за която сте гласували, не влезе в парламента

От Института прогнозират, че в следващия парламент все пак ще има 7 или 8 парти и коалиции.

По-голямата част от респондентите на изследването (41%) не очакват да има промяна в ситуацията в България след изборите. 35% са обявили, че очакват положителни промени, 17% - негативни, а 7% нямат мнение по въпроса.