Според "Грийнпийс" 50% от атомните реактори във Франция отчитат сериозни аномалии и неизправности, а Националната агенция по атомна сигурност във Франция определи нивото на сигурност на атомните централи в страната като тревожно

Експлозията вчера във френската атомна централа "Фламанвил", при която петима работника пострадаха, повдига големия въпрос - има ли опасност за околната среда.

Експлозията е станала около 10 ч. местно време (11 ч. българско), но извън ядрената зона на централата.

Според радио М6 ранените са петима души, но състоянието им не е тревожно. Те са се надишали с отровни газове. 

Няма опасност от изтичане на радиация и заради това не бил използван планът за действие при извънредни ситуации. Над мястото на взрива се е издигнал облак дим. 

"Това е голямо техническо събитие, но не е ядрен инцидент", коментира местният представител на властите Оливие Мармион.

АЕЦ "Фламанвил" има два 1300-мегаватови реактори, които са строени през 80-те години. В момента в нея се строи и трети енергоблок.

АЕЦ "Фламанвил" е управляван от държавната компания "Електрисит де Франс - най-големия производител и доставчик във Франция и в света с годишен оборот от над 75 млрд. евро. Станцията работи от 1986 г., има два реактора с мощност от по 1300 мегавата, съобщава Нова телевизия.  

Този инцидент в АЕЦ-а не е единственият. През 2012 г. първи реактор регистрира радиоактивен теч, който е определен като безопасен. През 2015 г. "Електрисит де Франс" обяви за редица малки неизправности и върху двата реактора. В същото време неправителствената организация „Грийнпийс” алармират, че случилото се вчера е трети пореден инцидент за последните 10 дни.

Националната агенция по атомна сигурност във Франция определи нивото на сигурност на атомните централи в страната като тревожно. Според "Грийнпийс" 50% от атомните реактори във Франция отчитат сериозни аномалии и неизправности.

Източник: Би Ти Ви, Нова телевизия