Разделението между София и всички останали населени места се задълбочава, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика

Институтът изготви свое изследване за развитието на регионите в страната. Според него, има разлика в инвестициите в южната част на страната и в северната, информира БНР.

"Тези, които се справят добре, са близо един до друг и по един или друг начин се усилват – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас. Докато, ако погледнем на север, там трудно можем да посочим силен икономически център, който да е активен източник на инвестиции. Варна е такъв център, но тя не може да повлияе на целия север. Също така в южната част на страната има и повече инфраструктурни проекти и повече университети", коментира Ганев.

Едно от нещата, които предлагаме, е смяна на посоката на провеждане на регионална политика, която към момента е централизирана в София, посочи като решение Ганев.

Според експерта, тази фискална децентрализация, за която толкова се говори, трябва най-накрая да започне и то още от следващата година с преотстъпване на 1/5 от приходите от подоходни данъци към самите общини, т.е. да се даде стимул на общините да привличат инвестиции, да създават условия за работни места и да получават ресурс, свързан с икономическия растеж. 

Това е много по-добър вариант от алтернативата да създадем регионален фонд, който министърът на финансите да раздава на своите приятели в страната, както в общия случай се случи в последната година