Финансовият министър предупреждава за възможни фалити сред висшите учебни заведения, ако не се проведе бърза реформа в сектора

Има сериозен риск от масови фалити на висши училища след година-две, ако спешно не се вземат мерки. За това предупреждава финансовият министър Владислав Горанов според стенограмата от последното заседание на Министерски съвет.

Причината за думите на Горанов е решението за отпускане на 1,3 млн. лв. от Републиканския бюджет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий", който изпитва големи финансови затруднения.

"Без да съм лош пророк, проблемът на Великотърновския университет няма да се реши с това, което днес се прави. Защото те проспаха добрите години, в които можеха да се напаснат към демографската ситуация, в която в момента попадат - с липса на студенти и липса на привлекателност на специалностите в традиционните направления, където те са силни. Това трябва да го направим. В противен случай ще говорим след година- две за масови фалити на висши училища", казва финансовият министър Горанов и е допълва, че в противен случай след година-две ще се говори за масови фалити на висши училища.

По думите му университетите са се оказали неподготвени за демографският натиск, заради което има незапълнен прием в почти всички висши училища. 
"За пример, приемът по право в Софийския университет не е запълнен в момента. Това го давам само като пример колко е реален проблемът в системата на висшето образование и колко с времето сме подценили грешния стимул, който се дава с финансирането на база на екстензивно развитие, финансиране на база на прием и финансиране на база на един студент", казва още Горанов.

"За последните 25 години системата на висшето образование обрасна със специалности, причудливи, в отделните висши училища, които доведоха до там, че в традиционно силните си направления, когато са създавани тези висши училища са заменени от изучаване на икономика например или всякакви други неприсъщи за технически училища", казва още финансовият министър.

Виж още: Проф. Танев: Задават се фалити на университети

Той съветва образователния министър Меглена Кунева да осъществи спешна реформа в сектора.

Според нея обаче реформата вече е факт. 

"Искам да споделя с Вас, господин премиер, колеги, че реформата във висшето образование е факт. Наблягаме на качеството. Свиваме разходите така, че тези специалности и тези университети, които са жизнеспособни, да се концентрират там усилията. Разбира се, съобразяваме с академичната автономия на висшите училища, но да се издържат 50 специалности в университет, в който само три от тях или пет от тях са наистина качествени, няма смисъл", коментира Кунева.

В темата се включва и вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев. От него се разбира, че са водени разговори за предприемане на мерки за свиване на дейността на университетите, включително закриване и обединяване на звена, отпадане на излишни специалности. Дончев дори предлага да се въведе мораториум върху разкриването на нови структури, включително университети, колежи и филиали. Според него може да се допусне изключение единствено за Северозападна България.