Зоопарковете нямат пари за храна на някои животни

Кризата в Гърция удари и животните в зоопарковете. Забраната за изтичане на капитали в чужбина доведе директорите на зоологическите градини до сериозни затруднения, тъй като за храната на животните трябва да се плаща, съобщава Нова телевизия.

Така например зоопаркът в Атина не може да плати за рибата на делфините. Морските бозайнци се хранят с определен вид риба, в която има определени витамини и протеини. Запасите от вече закупена храна свършват и морските бозайници са заплашени от гладна смърт.

"В момента не можем да направим нищо. Сметките ни са блокирани. Не можем да пращаме пари извън Гърция", обясни основателят на зоопарка в Атина Жан-Жак Лежур.

По процедура от зоопарка пишат до специална комисия в Министерството на финансите, която отговаря за позволяването на парични трансфери. Тъй като обаче министерството е залято от такива молби, отговор тук няма.

Виж още: Почивка в Гърция - как вървят цените там

"Ограниченията остават. Продължавам да се надявам, че ще получим разрешение за внос. Буквално е въпрос на живот и смърт за някои животни", обясни Лежур.

Друг проблем е, че храната за екзотичните животни е с ограничен срок на годност. За да бъде прясна, тя трябва да се поръчва често, в малки количества. Това поставя хиляди животни в позицията на заложници на финансовите проблеми на Гърция.

Източник: Нова телевизия