Реакциите на партиите относно националното допитване

Народното събрание прие предложение на ГЕРБ за промени в закона за референдумите, които дават възможност на българите в чужбина да гласуват на референдумите.

Избори 2 в 1

С поправките се урежда правно и въпросът за провеждането на местни избори и референдум 2 в 1.

Законопроектът на ГЕРБ мина с 95 гласа "за", 5 "против" и 19 въздържали се. Същевременно мнозинството отхвърли още три законопроекта за промени в същия закон, внесени съответно от "Атака", Реформаторския блок и АБВ. 

По същество трите законопроекта уреждаха намаляване на необходимия брой подписи за задължително свикване на референдум и условията за валидност на проведеното национално допитване.

Виж още: Президентът предложи избори и референдум на 25 октомври

ГЕРБ подкрепят

По-рано днес председателят на НС Цецка Цачева, заяви, че групата на ГЕРБ застава категорично зад въпросите и на президента.

"Задължителното гласуване няма как да преодолее корпоративния вот. Като млада демокрация като нашата, такова гласуване е необходима временна мярка, за да въведе всички граждани във вота. Ние не можем да си затваряме очите пред факта, че все по-често на последните избори гласуват само твърдите ядра. Това не е добре за стабилността на институциите, които произвеждат пряката демокрация. Затова ние искаме всеки един да вземе отношение, за да има институционална стабилност", коментира Цачева.

Според нея намерението за въвеждане на мажоритарен избор предвижда да има смесена система на гласуване, което ще залегне в промените на изборния кодекс.

"Лично аз очаквам границата за признаване валидността на допитването да бъде намалена”, коментира Цачева. Сега, за да се признаят резултатите от допитването, трябва да участват над 50 на сто от последните парламентарни избори.

БСП - Президентът нарушава закона

От левицата обаче, че биха подкрепили някои от въпросите, но не и сега. От парламентарната трибуна Мая Манолова призова Росен Плевнелиев да оттегли предложението си и да изчака законовия срок от 18 юни, за да го отново.

"Президентът Росен Плевнелиев нарушава закона за референдумите. Важат ли законите за държавния глава? Според чл. 12 ал. 9 на закона за референдумите ново предложение на същата тема - за изборните правила, може да бъде направено най-рано 1 г. след решение на Народното събрание, с което е отхвърлено", попита Манолова.

ПФ - "За" задължителното гласуване, останалите неща - по-скоро не

"Когато имаш повече бюлетини, естествено е да се усложнят. Единият въпрос е въпрос, който от ПФ го дъвчем от предизборната кампания - искането ни за задължително гласуване. Трябва да има задължително гласуване. Този въпрос ще го подкрепим, но останалите - по-скоро не. Смятаме, че България не е на това ниво на демокрация, че да избира мажоритарно когото и да било. Видяхме на предните избори - нищо не се случи. Влязоха хора, световно неизвестни", заяви пък съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов в коментар по темата пред агенция "Фокус".

РБ - Въпросите са добре формулирани

Според депутата от Реформаторския блок Мартин Димитров пък изборите "2 в 1" няма да усложнят изборите. Той посочи, че въпросите са добре формулирани. 

"Колкото до мажоритарното гласуване, тук съм вече против. В България вече беше тестван мажоритарен вот през 2009 година. Видя се, че той е чисто партийно гласуване. Не доведе до избор на личности. За мен той трябва да бъде вот, при който не се гласува толкова за партия, а се избират конкретни личности. Трябва да има преференциално гласуване без праг. Тоест - партиите предлагат листи и хората ги пренареждат тотално", поясни Димитров. 

Източник: Агенция "Фокус", Нова телевизия