Задава се сезонът на наградите, а новият "Клетниците" излиза преди Коледа. Пълният трейлър разкрива още сцени от музикалния филм, който чакаме по кината у нас на 1 февруари догодина

Филмовата адаптация на най-дълго играния мюзикъл в света за първи път среща на снимачната площадка две австралийски звезди и холивудски икони: Ръсел Кроу и Хю Джакман. Освен с актьорска игра, двамата блестят и с певчески способности.

За Джакман това не е ново поприще - макар да е най-известен като Върколака от филмите X-Men, той отдавна се изявява в мюзикъли, а през 1998 г. ролята в "Оклахома!" му носи номинация за британската театрална награда "Оливие".

През 2009 г. австралиецът беше водещ на наградите "Оскар", където пя с Бийонсе, а в музикалния монолог при откриването на церемонията му партнира Ан Хатауей.

Сега двамата се превъплъщават в бившия каторжник Жан Валжан и проститутката Фантин, а той прогнозира, че натоварената физически и емоционално роля ще донесе "Оскар" на колежката му - която вчера навърши 30.

Видео: Първият трейлър - Ан Хатауей пее арията на Фантин I Dreamed a Dream

В актьорския състав, освен Ръсел Кроу (инспектор Жавер), са Аманда Сийфрайд (порасналата Козет) и Еди Редмайн (студента революционер Мариус) плюс Саша Барон Коен и Хелена Бонъм Картър като г-н и г-жа Тенардие, които мярваме в новия трейлър за филма.

Мюзикълът Les Misérables по едноименния роман от Виктор Юго от 1862 г. се играе вече близо три десетилетия и е гледан от над 60 милиона зрители в 43 държави. Режисьор на екранизацията е отличеният с "Оскар" Том Хупър ("Речта на краля"), чийто нестандартен подход към продукцията предизвиква истинска революция на големия екран.

За първи път при заснемането на мюзикъл актьорите изпълняват всички песни на живо, вместо да ги записват предварително в студио - което им дава изключителна свобода и емоционалност на изпълнението им.

"За мен имаше, може би, две условия, за да се заема с този филм. Едното беше всички да се съгласят да пеят на живо. Второто беше Хю Джакман. Защото мисля, че ако той не се беше съгласил да участва, нямаше да направя филма", коментира режисьорът.

"Това беше роля, която адски много исках. Имам усещането, че някак си всичко в професионалния ми живот ме е водило към този момент", допълва на свой ред Джакман, а колегата му Ръсел Кроу е категоричен: "От "Красив ум" насам не съм се вълнувал повече от свой персонаж."

Двамата с Джакман се засякоха наскоро на мач на ръгби отбора South Sydney Rabbitohs, на който носителят на "Оскар" е съсобственик.

Сред предстоящите екранни превъплъщения на Ръсел Кроу са още библейският Ной и Джор-Ел, бащата на Супермен, който в старата адаптация на комиксите се играе от Марлон Брандо.