Проектът на германеца Ян Форман Dispatchwork стига и до нашата страна

Разноцветни тухлички от детски конструктор "Лего" са материалът, който германският художник Ян Форман използва за изкърпване фасадите на обществени сгради по цял свят.

Проектът му "Диспачуърк" (Dispatchwork) е обиколил много големи градове, а тази пролет идва и у нас в рамките на DOMA Арт фест: Нордика - в София и Пловдив от 28 май до 20 юни.

Не ми харесва да живея в скучни и сиви градове, обяснява Форман защо е започнал глобалната си акция. Според него сивото пространство има голям потенциал за израз на личното творчество, затова се набляга на идеята, че всеки може сам да променя и създава собствената си действителност.

София става част от глобалната карта с преобразени градове по света от 5 юни, като всеки желаещ може да се включи в трансформациите. Подробности следете на DomaArtFest.com.

Върху картата на фестивала са празните складови пространства и бившия хладилен завод "Мраз" на ул. "Индустриална" 11 и галерия "Ъндърграунд", които ще приютят изложба "Нордика 1, 2 и 3", и подземията на Сердика на бул. "Мария Луиза" 16, където ще се разположи "медия арт".

В пространството за дизайн и интериор Склада ще се преплетат изкуство и нордически интериор, галерия Suspacious показва изложба графичен дизайн, "Виваком арт хол" - фотоизложба.

Пърформанси ще има в Mozei, галерия "Кредо Бонум" кани на развиваща се във времето изложба и детска програма, Дома на киното се включва с филмови прожекции, а в СУ "Св. Климент Охридски" са предвидени дискусии и пърформанс.

Източник: DOMA Арт фест