Ето го и "Списъкът" с главно "С", който всяка дама трябва да наизусти. Виж храните, които ни правят по-млади.

Няма да си губим времето в излишни приказки. Започваме с първите 25 неща, които не бива да пропускаме в менюто си:

1. Грейпфрут - известно е, че той помага при отслабване, но малко хора знаят, че всъщност той може и да предотврати някои следи от стареене. Това се случва благодарение на високите нива на витамин C в него и на флавоноид, наречен нарингенин - съставката, която му придава горчивия вкус. Тя се свързва с токсините и помага на тялото да се изчисти от тях, преди те да му навредят. 

2. Кайсии - освен че са вкусни, кайсиите имат най-високите нива и най-голямото разнообразие от каротеноиди - антиоксиданти, които помагат за превенция на сърдечни заболявания. Те са богати и на желязо, което също е полезно за сърцето. 

3. Тиквени семки - те съдържат дълъг списък с антиейджинг съставки, включително цинк, магнезии, желязо, мед, витамини А, B, K, манган, протеин, ниацин, тиамин и омега-3 мастни киселини, комбинацията на които е непобедима, когато става дума за забавяне на разпадането на колагена. 

4. Нар - сред всички плодове, които може да приемаш за по-сияйна кожа, нарът е най-добрият. Той е изключително богат на витамин C, B5, калий и антиоксидантни полифеноли - същите растителни хранителни вещества, които намираме и в зеления чай. Той е много полезен и за сърцето. 

5. Червени боровинки - те са естествен диуретик и помагат на тялото да се отърве от нежелани химикали. Приемай ги под формата на сок (без захар) или ги яж самостоятелно. 

6. Къпини - те са богати на антиоксиданти и витамин C. Освен това съдържат малко калории и много фибри, което ги прави подходящо хапване по всяко време на деня.

7. Авокадо - то е перфектно в борбата с умората, защото е богато на растителни мазнини, които подпомагат функциите на клетките. 

8. Вода - трябва да хидратираш кожата си с много вода. Тя помага за естествената детоксикация на тялото, като така се отделят вредните съставки, които предизвикват стареенето на кожата. Опитай да се придържаш към задължителните осем чаши вода на ден и пий повече, когато тренираш. 

9. Тъмен шоколад - дори шоколадът може да ти помогне да изглеждаш по-млада. Тъмният шоколад е богат на устойчиви на стареене антиоксиданти и на флавоноиди, както и има високо съдържание на кофеин, който се препоръчва срещу мозъчни заболявания. Колкото пък повече какао има, толкова по-добре. 

10. Зелен чай - той запазва протеините, които се грижат за еластичността на кожата. Това е така, защото зеленият чай е богат на полифеноли - вид антиоксиданти, които имат противовъзпалително действие и могат да подобрят текстурата на кожата.

11. Кафе - бедното старо кафе има лоша репутация в света на диетите и често е напълно отритнато от него. Също като чая обаче, то има редица антиейджинг предимства. Не само има високо съдържание на антиоксиданти, но естественият кофеин, който съдържа, помага за стимулиране на невронните функция и дори намалява риска от болестта на Паркинсон.

12. Червено вино - най-накрая и алкохол, който можем да консумираме по здравословни причини. Червеното вино прелива от антиоксиданти и флавоноиди. То помага и за здраво сърце и има противовъзпалителен ефект върху тялото, благодарение на естественото съединение ресвератрол, което съдържа.

13. Кафяв ориз - подобно на овесените ядки, кафявият ориз е богат източник на антиоксиданти, на белтъчини, които се грижат за увредени клетки, и на сложни въглехидрати, които подпомагат регулирането на кръвната захар. 

Непостоянните нивата на кръвната захар предизвикват стресови процеси в тялото, които са едни от най-големите ускорители на стареенето.

14. Овесени ядки - те са пълни с антиоксиданти. Освен това консумацията им води до намаляване на нивата на холестерола и има противовъзпалително действие върху храносмилателната система.

15. Ленено семе - омега-3 мастни киселини не се откриват само в животинските продукти - ядките и семената също съдържат завидно количество от тях. Необходими са, защото подкрепят и кръвното налягане. Поръси ленено семе върху кекс или го приемай под формата на масло, за да извлечеш най-доброто от него. 

16. Орехи - в тях откриваме високи нива на витамин Е, протеини и омега-3 мастни киселини. Освен това те намаляват нивата на стреса в организма. Орехите са естествен източник на мелатонин - съставка, която ни помага да спим по-добре и по-дълго. Смята се и че помагат срещу депресия и подобряват мозъчната функция. 

17. Кисело мляко - тук откриваме витамин А, протеини, калции и съставки, които помагат да абсорбираме всички антиейджънг вещества по-ефективно. За още по-силен ефект го приемай с боровинки. 

18. Яйца - те са невероятен източник на всякакви вещества против стареене, включително омега-3 мастни киселини, белтъчини, селен и цинк, а в жълтъка откриваме и друго невероятно оръжие срещу бръчки - биотинът. Той е необходим за производството на клетъчни мазнини в организма, които от своя страна са изключително важни за възстановяването на клетките. 

19. Пуешко месо - изключителен източник на белтъчини с ниско съдържание на мазнини. Тъмната страна на месото на пуйката има разкрасителен и антиейджинг ефект, а и съдържа два пъти по-голямо количество на рибофлавин и цинк от бялото месо. Цинкът е изключително важен за производството на белтъчини в тялото, а следователно и на колаген. 

20. Пилешко месо - никога не се лишавай от протеини в ежедневното си меню. Те възстановяват увредените клетки, поддържат структурата на кожата и съдържанието на колаген в нея. Всяко блюдо през деня трябва да съдържа около 20 грама белтъчини. Най-добрият вариант са пилешки гърди на скара, защото имат ниско съдържание на мазнини и високо - на протеини. 

21. Зеленини - зелена салата, маруля, айберг и т.н. - евтини са колкото чипса и много по-изгодни от козметиката против стареене, но съдържат всичко необходимо - витамини A, C, K и т.н. 

22. Портокали - като всеки цитрусов плод и те са богати на витамин C, който активно проследява и унищожава състаряващите токсини в тялото. Но портокалите са известни и със способността си да намаляват кръвното налягане и да подобряват циркулацията в тялото - и двете ускоряват процеса на детоксикация и така регулират хормоните на стреса в организма ни. 

23. Лук - като чесъна, лукът има противовъзпалителни, анти-бактериални и анти-вирусни свойства и може да помогне за предотвратяване на клетъчните повреди. Препоръчва се суров - например ситно нарязан в салатата, но си мий зъбите бързо след това.

24. Чесън - той е непобедимо оръжие в битката с бръчките. Има противовъзпалително, анти-бактериално и анти-вирусно действие, активно предотвратява клетъчния разпад, който е част от процеса на стареене. Чесънът е най-мощен и полезен, когато се консумира суров.

25. Бразилски орехи - нека ти представим малко познатото, но много добро в борбата със стареенето вещество, наречено селен. Селенът подпомага производството на антиоксиданта глутатион, който активно забавя процеса на стареене на кожата чрез възстановяване на клетките от увреждания като преекспониране на слънце. Наред с това бразилските орехи съдържат витамин Е и протеини.