Изследване показва, че масово хората предпочитат да не разбират какви неща ще им се случват тепърва

Ако можехте да надникнете в бъдещето си, бихте ли го направили? Бихте ли рискували да узнаете какво точно ще се случи, независимо дали ще е добро или лошо? Оказва се, че повечето хора биха отговорили отрицателно на този въпрос. 

Според "Дейли мейл" хората масово не искат да знаят какво бъдеще ги очаква, дори и да можеха да прозрат дали става дума за добри или лоши събития.

Изданието се позовава на изследване, проведено от група учени от института "Макс Планк" сред 2000 германски и испански граждани. 

На участниците в изследването са били задавани въпроси дали биха искали да узнаят предварително редица приятни и неприятни събития, които ги очакват. Например какви подаръци ще получат за Коледа, дали има живот след смъртта, или дали сватбата им ще завърши с развод.

Между 40 и 70% от анкетираните са отговорили, че не биха искали до узнаят изпреварващо приятните събития. Причина за това била, че предпочитали да съхранят елемента на изненадата. От 85 до 90% от запитаните пък не искали да узнаят в аванс неприятностите, които евентуално могат да им се стоварят върху главата.

Едва един процент от респондентите били любопитни да узнаят какво бъдеще ги очаква, независимо от естеството на предстоящите събития.

Екипът на д-р Герд Гигененцер констатирал, че хората, които не искат да узнаят бъдещето си, са по-малко склонни към рискове и по-често си правят застрахователни полици, в сравнение с онези, които искат да го разгадаят. 

Тези от респондентите, които нехаят за онова, което ги очаква, обикновено се притесняват да не се разочароват от чутото и са по-големи песимисти, в сравнение с останалите.

Източник: "Дейли мейл"