Остава тежко положението в Северозападна и Югоизточна България

Остава тежка ситуацията след наводненията, причинени от последните валежи в северозападна и югоизточна България.

В Северозападна България

Над 40 населени места във Видинска област и тази нощ останах без ток, като засегнати са близо 10 хил. души. Някои от тях вече четвърти ден нямат електричество, съобщава Нова телевизия.

Общините Белоградчик и Грамада продължават да са в бедствено положение. Рано сутринта екипите са успяли да възстановят електричеството в шест села в областта. Остава обаче проблема с липсата на вода в някой видински села заради повреди в електрозахранването на помпените станции.

Екипи на Енергото и днес продължават да отстраняват авариите. От Кризисния щаб в Белоградчик се надяват вече да бъде възстановено електричеството в общината.

На ГКПП "Капитан Андреево"

Друг проблемен участък продължава да е ГКПП "Капитан Андреево" продължава. Контролнопропусквателният пункт вече е отворен, но опашката от автомобили обаче остава, но поне вече е намаляла значително.

От Митницата увериха, че до края на деня ГКПП "Капитан Андреево" ще работи на пълни обороти.

В Югоизточна България

В Югоизточна България река Тунджа заля декари земеделски земи, приземни помещения и дворове. Има и евакуирани семейства. В област Хасково все още има затворени пътища и населени места без питейна вода заради залети помпени станции, предаде БНР

През нощта в областта са получени над 50 сигнала за наводнени обекти. Дъждът още снощи спря, а службите надяват днес вече водата да се оттече.

Виж още: Без жертви, но със сериозни щети в наводнените райони

В община Стралджа близо 50 души прекараха нощта във физкултурния салон на едно от местните училища, след като вчера бяха евакуирани от наводнените си домове. В община Тунджа в много от селата има наводнени мазета и приземни етажи.

Бедствено положение беше обявено снощи в няколко сливенски села, но нямаше евакуация на хора. Бедствено положение беше обявено в бургаската община Средец, където са наводнени хиляди декари земеделска земя. Евакуирани бяха сто души, временно затворени жп линия и две пътни отсечки.