Повод за протеста са несъгласията с ръководството на МВР по отношението на оборудването, облеклото и заплащането на полицейските служители

Хиляди служители на МВР се събраха на планувания им протест пред сградата на парламента в София.

Навръх професионалния си празник 5 юли полицаи, пожарникари и други ангажирани в системата настояват за увеличение на заплати и по-добри условия на труд. Те искат държавата да отпусне средства за униформи, защитно обекло и други консумативи, които често се налага да плащат сами. 

Полицаите са подкрепени от членовете на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР и от Синдиката на служителите в затворите в България.

Част от протестиращите са залепили на работната си униформа надпис "Аргумент". Това е коментар относно изказването на вътрешния министър Валентин Радев, че не е чул аргументите за протест на служтелите в ръководеното от него ведомство.

Пред Народното събрание има служители на МВР от цялата страна. Очаква се пристигането на още, които са блокирани в задръстванията при входовете на София.  

Ние отново няма да честваме празника на МВР, заяви председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов по повод несъгласията с ръководството на ведомството по отношението на оборудването, облеклото и заплащането на полицейските служители.

Служителите на реда са подкрепени от членовете на Националния синдикат на гражданската администрация в МВР и от Синдиката на служителите в затворите в България. На метри от протеста - пред паметника на Незнайния воин, се състоя и церемония по случай 138 години от създаването на МВР.

Служителите на вътрешното министерство са недоволни от размера на трудовите възнаграждения в системата, лошите условия на труд, противоречивата нормативна база, драстичното нарушение на принципа "за равен труд - равна заплата" и неравнопоставеността на служители с еднакъв статут, липсата на мотивация за развитие в кариерата и повишаване на квалификацията.

Вчера министър Валентин Радев коментира, че не разбира какво искат още служителите на МВР и припомни за заседанията на Съвета за социално партньорство. 

"На него изложихме всички въпроси, обсъдихме ги буквално, включително за дрехи и заплати. Аз им казах нещо много просто - тук съм от месец и половина-два, кажете ми кой е решил въпросът за месец и половина-два, който не е решен и вие сте присъствали и сте участници в тези процеси от повече от шест-седем години. Примерно за дрехи. Говорят за заплати, добре и това ще го решим. Въпросът е кога и как. Оставете ме, с моя екип ще го направим", посочи вътрешният министър.

Миналата седмица пък бе одобрено отпускането на 30 млн. лв., с които да се заплатят разходите по закупуване на униформи в изминалите четири години.

В навечерието на протеста Валентин Радев публикува за обществено обсъждане проект на заповед за определяне размерите на допълнителните възнаграждения за полагане на труд през нощта между 22 и 6 ч., за полагане на труд на официални празници и за времето на разположение, условията и редът за тяхното изплащане на държавните служители в МВР. Така управляващите изпълняват в аванс част от исканията на служителите на реда.

След влизането в сила на заповедта на вътрешния министър, което се очаква да стане най-късно през август, за всеки отработен нощен час или част от него между 22 и 6 ч. държавните служители в МВР ще получават допълнително възнаграждение за нощен труд в размер на 25 стотинки. За работа през дните на официални празници служителите ще получават допълнително възнаграждение в размер на удвоения размер на основното месечно възнаграждение. Служителите на МВР ще получават и възнаграждение за времето, през което се водят "на разположение". Сумата ще е по 10 стотинки на час или част от него.

Източник: "Дарик", Би Ти Ви