Изключеният Лютви Местан е последван от трима народни представители: Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али. Междувременно стана известно, че преди събитията в ДПС Бойко Борисов е имал разговор с турския премиер Давутоглу

Четирима депутати от ДПС, сред които и бившият лидер на партията Лютви Местан, напускат 36-членната парламентарна група на движението и стават независими народни представители. Останалите трима са Хюсеин Хафъзов, Шабанали Ахмед и Айдоан Али. Те обявиха решението си на пресконференция в Момчилград. 

Не стана ясно каква ще е политическата съдба на Местан, който отговори уклончиво на въпроса ще прави ли нова партия. Това зависи от моя диалог с избирателите, а разговорите ми сега започват, каза бившият партиен лидер. Той призна, че за много кратко време е бил със семейството си в чуждо посолство, за да осигури своята и на близките си сигурност.

Виж още: Местан изключен от ДПС на рождения си ден

Хафъзов, Ахмед и Али не са съгласни с мотивите на ръководството на ДПС и начина, по който е бил отстранен Лютви Местан от движението и всички висши партийни постове. Според Хюсеин Хафъзов под въпрос е бъдещето на България като член на НАТО и ЕС и недоволните не могат да се съгласят с това.

Решението за изключване на Лютви Местан от партията и отстраняването му от всички ръководни позиции е несправедливо, не отразява настроенията сред избирателите ни, а ние тримата напълно се солидаризираме с всички досегашни негови действия, заяви депутатът на възпоменателен митинг в Момчилград по повод 31-годишнината от т.нар. "възродителен процес". Той намекна, че четиримата могат да имат още последователи от ПГ на ДПС.

Областният лидер и основател на ДПС в Кърджали Бахри Юмер подчерта, че централното ръководство не може да взима скорострелни решения по важни въпроси ей така - от днес за утре, а в една нормална партия процесите трябва да бъдат сериозно анализирани. Той остава член на партията, но ако върху него бъде упражнен натиск, щял да обмисли членството си.

На възпоменанието в кирковското село Могиляне тримата нови съпредседатели на ДПС Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза бяха освиркани от участници в митинга. Визирайки Местан, Карадайъ подчерта, че "навсякъде има бацили и вируси", но според него организмът на ДПС е силен и ще се справи с предизвикателствата.

Междувременно БНТ съобщи, като се позова на източници от Министерския съвет, че на 23 декември, след силен дипломатически натиск, премиерът Бойко Борисов е приел разговор по телефона с турския министър-председател, в който е дал ясен знак, че пред Местан и Доган избира България.

Ахмед Давутоглу, който беше неотдавна на официално посещение у нас, е настоял българският премиер да се намеси и недвусмислено да подкрепи Местан. Борисов предупредил, че войната в ДПС не бива да е заложник на отношенията България-Турция, нито пък българите да страдат от отношенията Турция-Русия.

В разговора нашият министър-председател е припомнил на турския си колега, че Анкара е пренебрегнала интересите на България по категоричен начин, когато е започнала разговори с Москва за "Турски поток". Той изтъкнал още, че помни добре как Путин му е размахвал пръст от Анкара; не бил забравил и антибългарската позиция по отношение на АЕЦ "Белене".

Виж още: Доган критикува ЕС и Местан в реч пред елита на партията

Източник: БНР, БНТ