Това е целта на организаторите на Всебългарския събор, които искат да изградят около гроба на българския владетел мемориален комплекс

Може ли гробът на кан Кубрат в село Мала Перешчепина в Украйна да се превърне в свято и обединително място за всички българи по света? Такава цел са си поставили организаторите на Всебългарския събор, който ще се проведе на 16 и 17 септември по повод 105-ата годишнина от откриването на лобното място на българския владетел, пише "Дарик".

До една година на мястото на гроба на Кубрат се очаква да бъде изграден мемориален комплекс. Идеята за мемориала се базира на легендата за завета на кан Кубрат към синовете му - винаги да се държат заедно, да не се разделят, да бъдат силни и да не разрушават държавата, която той е създал.

Първият Всебългарски събор в Мала Перещепина се провежда през 2012 г. по повод 100-годишнината от откриването на могилата и съкровището на кан Кубрат. В събора участват над 3500 българи от цял свят. Тази година съборът ще се проведе през септември, като се очаква броят на участниците да се увеличи значително.

"Искаме да направим гроба на кан Кубрат едно свято място за България. И всеки българин поне веднъж в живота си да се поклони пред онзи, който е направил Велика България. Искаме да съберем българи от цял свят", посочи Делян Дамяновски, зам.-председател на Оpганизационния комитет.

Заветът на кан Кубрат може да обедини българите, категоричен е Симеон Симеонов, председател на Отечествения съюз.

"От Кубрат преди повече от 13 века започва разселването на българите по цял свят. Днес ние се нуждаем като народ и държава от някакъв фактор, който да ни сплоти-всички ние, които сме тук, и нашите сънародници в Европа и света да имаме обща кауза и да помним, че сме една от най-старите и древни народности и държави в Европа", каза той.

При могилата на българския владетел сега е поставена паметна плоча. До една година се очаква там да бъде изграден мемориален комплекс на кан Кубрат и синовете му.

Средствата се набират чрез дарения, като вече са събрани 18 хиляди лева. От страна на украинските власти има пълна подкрепа и за изграждането на мемориала и за провеждането на Всебългарския събор, увери Делян Дамяновски.

Лице на кампанията за изграждането на мемориален комплекс на гроба на кан Кубрат в Мала Перешчепина е шампионът по бокс Кубрат Пулев. Обмисля се идеята паметник на кан Кубрат да бъде изграден и в София.

Източник: "Дарик"