Янис Варуфакис заяви, че по-добре да си отреже ръката, отколкото да подпише споразумение, което не включва намаляване на дълга на Гърция

Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис направи ново изказване по темата с гръцкия дълг.

"По-добре да си отрежа ръката, отколкото да подпиша сделка с международните кредитори, която не включва намаляване на нашия дълг", коментира той, цитиран Би Би Си.

По негови думи е очевидно, че Тройката (Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд) не желае да преговаря с правителството на Алексис Ципрас.

Той заяви, че не е теглил от банкомат 60 евро, колкото могат да теглят неговите съграждани заради затварянето на банките. "Аз и съпругата ми Данае Страту водим много скромен начин на живот. Имам едва пет евро в джоба си", каза той.

Тройката се държи като терорист

Освен него ситуацията коментира и колегата му в правителството Гиоргос Катругалос, министър на административната реформа. Според Катругалос международните кредитори водят психологическа война. По негови думи Тройката се държи като терорист.

На 5 юли гърците ще решават дали да приемат условията на Тройката за икономии или не. Днес Европейската комисия официално обяви, че няма да подновява преговорите, докато не излязат данни за резултатите от допитването в неделя.

Виж още: Новото обръщение на Ципрас зове за "Не" в неделя

Източник: Би Би Си